x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Criza  lemnului explodează anul viitor, prețurile la Romsilva s-au dublat

Criza  lemnului explodează anul viitor, prețurile la Romsilva s-au dublat

de Adrian Stoica    |    29 Noi 2021   •   07:20
Criza  lemnului explodează anul viitor, prețurile la Romsilva s-au dublat

Piața lemnului este lovită în această perioadă de o criză puternică de materie primă, atât în ceea ce privește lemnul de foc, cât și în ceea ce privește lemnul destinat industrializării. Situația se va agrava și mai  mult anul viitor, deficitul de lemn, generat artificial spun silvicultorii,  se va  amplifica și va duce la creșterea presiunii asupra prețurilor, care oricum au înregistrat o majorare  masivă. La unele sortimente vorbim chiar despre o dublare față de 2020. Deocamdată Ministerul Mediului tratează cu indiferență solicitările organizațiilor de proprietari și administratori de păduri, precum și cele ale Asociației Industria Lemnului - Prolemn. Regia Romsilva derulează în această perioadă o serie de licitații foarte mari (numite  licitații  principale), de milioane de metri cubi de lemn pentru producția din 2022, iar prețurile au explodat, ceea ce arată că piața lemnului se va confrunta cu o criză și mai mare anul viitor, a declarat pentru cotidianul Jurnalul președintele Prolemn, Cătălin Tobescu. Obligativitatea revizuirii retroactive a evaluărilor de mediu pentru amenajamentele forestiere legal aprobate este principala cauză care generează distorsionarea pieței și ea vine după ce în septembrie anul trecut a fost modificată Legea Codului Silvic.

 

Potrivit lui Cătălin Tobescu, anul acesta reamenajarea amenajamentelor a afectat lucrările silvice, inclusiv recoltarea de material lemnos, pe circa 10% din suprafața pădurilor activitatea amenajamentelor ca urmare a modificării Codului Silvic. Anul viitor însă, activitatea silvică circa 50% din suprafața pădurilor ar putea fi afectată ca urmare a impunerii revizuirii retroactive a evaluării de mediu pentru toate amenajamentele  silvice  care  se suprapun, parțial  sau total, peste  situri  Natura  2000. Această revizuire retroactivă, impusă în luna noiembrie prin trei ordine ale ministrului Mediului, ordine care în fapt complică aplicarea  Codului Silvic, este pur  formală și complet inutilă, susțin reprezentanții Prolemn. Amenajamentele  reglementează  activitățile  silvice, fiind elaborate  cu o periodicitate  de 10  ani.

 

Lipsă mare de evaluatori de mediu acreditați

Concomitent,  mai este și problema evaluatorilor de mediu, pentru că în țară există doar 50 acreditați de Ministerul Mediului. Vă dați seama cât se va întinde această procedură, care oricum este una extrem de birocratică. Procedura pentru un amenajament va dura între minimum șase luni și un an.  De  multe  ori  a  durat  și  3 ani  sau nu s-a  mai  finalizat în nici  un fel”, spune președintele Prolemn.

 

„La licitațiile organizate acum de Romsilva s-a ajuns pentru anul viitor la un preț dublu față de cel de acum, iar semnalul este că jucătorii din piață percep că va fi o criză de lemn și mai mare anul viitor. De exemplu, prețul lemnului pe picior în pădure a ajuns la 400 lei/mc la fag. Asta va însemna minimum 500 de lei/mc  pentru lemnul de foc și minimum 600 de lei/mc pentru lemnul destinat industriei”.

Cătălin Tobescu, președintele Prolemn

 

Reevaluare și pentru amenajamentele aprobate recent

O altă problemă este și cea a costurilor, care nu sunt deloc mici, ele putând ajunge chiar și la 20.000 de lei pentru un amenajament. Prin această operațiune,  Ministerul Mediului obligă la revizuirea retroactivă a amenajamentelor legal aprobate, care au parcurs procedura de evaluare de mediu, în condițiile în care pe aceste aranjamente nu s-a produs nimic nou care să necesite reevaluarea de mediu într-un interval mai mic de 10 ani, așa cum prevede Codul Silvic. Practic, se impune obligația reevaluării retroactive de mediu chiar și pentru amenajamente aprobate de Ministerul Mediului în urmă cu o lună. Această măsură care va duce la amplificarea crizei pe piața lemnului și la explozia prețurilor a fost aprobată prin ordinele ministrului Mediului numărul 1945, 1946 și 1947, publicate în Monitorul Oficial nr. 1075 din 10 noiembrie 2021.

 

Situația de la Hidroelectrica se repetă la păduri

Este  exact  aceeași  situație  cu blocarea  lucrărilor  hidrotehnice  mari,  cu  proiecte  și investiții  începute  în urmă  cu 10  ani,  cu  aviz  de mediu  legal emis  la momentul  respectiv, pentru  care  acum  se  solicită  revizuirea  evaluării  de mediu, conducând  la  blocarea  investițiilor (situațiile  binecunoscute  de pe  Valea  Jiului).  Diferența este că acum blocajul nu este unul punctual, ca  în cazul  lucrărilor  hidrotehnice, ci  pentru  toate  pădurile  din România.

 

3,5 milioane de gospodării, arse de prețul lemnului

Lemnul de foc a ajuns să se comercializeze acum în zona de munte la prețuri de 450-500 lei/metri cubi, în zona de câmpie la prețuri de 5-700 lei/metri cubi , iar la retailerii de lemn de foc paletizat din marile orașe lemnul de foc prețul sărit la 8-900 lei/metri cubi. În România circa 3,5 milioane de gospodării se încălzesc cu lemne, iar în lunile de iarnă este de 3-4 metri cubi în zona de câmpie, în timp ce în zona de munte acesta urcă până la 10-15 metri cubi.

Industria, lovită și ea de criza provocată artificial

Pe de altă parte, efectul aceste creșteri explozive a lemnului pentru foc a dus la direcționarea unor mari cantități pentru încălzire, generând dificultăți majore în aprovizionarea companiilor care activează în industria lemnului, cu resursă a industriei lemnului. Marea majoritate a acestor firme au ajuns să lucrează la 25-50% din capacitate, fiind semnalate însă și numeroase cazuri în care companiile au oprit producția, nemaiputând onora contractele, susține Asociația Industriei Lemnului - Prolemn.

Ministrul Tánczos Barna, surd la doleanțele organizațiilor forestiere

Deși în urmă cu ceva timp Asociația Prolemn, împreună cu Federaţia Proprietarilor de Păşuni şi Păduri Nostra Silva, a transmis Ministerului Mediului un set de măsuri care să ducă la stingerea crizei de pe piața lemnului, deocamdată acesta nu a dat niciun răspuns. „Ministerul Mediului și ministrul Mediului, Tánczos Barna, ne ignoră de mai mult timp propunerile. Ministerul nu înțelege că sectorul este în blocaj și a dat dovadă că este incapabil să previzioneze o criză”, mai spune Cătălin Tobescu.

 

Față de anul trecut, prețul lemnului de foc s-a dublat acum, principalele cauze fiind creșterea prețurilor la energie și gaze, dar mai ales blocajele din administrația silvică.

 

 

 

×
Subiecte în articol: lemn de foc romsilva