Piața lemnului este lovită în această perioadă de o criză puternică de materie primă, atât în ceea ce privește lemnul de foc, cât și în ceea ce privește lemnul destinat industrializării. Situația se va agrava și mai mult anul viitor, deficitul de lemn, generat artificial spun silvicultorii, se va amplifica și va duce la creșterea presiunii asupra prețurilor, care oricum au înregistrat o majorare masivă. La unele sortimente vorbim chiar despre o dublare față de 2020. Deocamdată Ministerul Mediului tratează cu indiferență solicitările organizațiilor de proprietari și administratori de păduri, precum și cele ale Asociației Industria Lemnului - Prolemn. Regia Romsilva derulează în această perioadă o serie de licitații foarte mari (numite licitații principale), de milioane de metri cubi de lemn pentru producția din 2022, iar prețurile au explodat, ceea ce arată că piața lemnului se va confrunta cu o criză și mai mare anul viitor, a declarat pentru cotidianul Jurnalul președintele Prolemn, Cătălin Tobescu. Obligativitatea revizuirii retroactive a evaluărilor de mediu pentru amenajamentele forestiere legal aprobate este principala cauză care generează distorsionarea pieței și ea vine după ce în septembrie anul trecut a fost modificată Legea Codului Silvic.
Potrivit lui Cătălin Tobescu, anul acesta reamenajarea amenajamentelor a afectat lucrările silvice, inclusiv recoltarea de material lemnos, pe circa 10% din suprafața pădurilor activitatea amenajamentelor ca urmare a modificării Codului Silvic. Anul viitor însă, activitatea silvică circa 50% din suprafața pădurilor ar putea fi afectată ca urmare a impunerii revizuirii retroactive a evaluării de mediu pentru toate amenajamentele silvice care se suprapun, parțial sau total, peste situri Natura 2000. Această revizuire retroactivă, impusă în luna noiembrie prin trei ordine ale ministrului Mediului, ordine care în fapt complică aplicarea Codului Silvic, este pur formală și complet inutilă, susțin reprezentanții Prolemn. Amenajamentele reglementează activitățile silvice, fiind elaborate cu o periodicitate de 10 ani.
Lipsă mare de evaluatori de mediu acreditați
Concomitent, mai este și problema evaluatorilor de mediu, pentru că în țară există doar 50 acreditați de Ministerul Mediului. Vă dați seama cât se va întinde această procedură, care oricum este una extrem de birocratică. Procedura pentru un amenajament va dura între minimum șase luni și un an. De multe ori a durat și 3 ani sau nu s-a mai finalizat în nici un fel”, spune președintele Prolemn.
„La licitațiile organizate acum de Romsilva s-a ajuns pentru anul viitor la un preț dublu față de cel de acum, iar semnalul este că jucătorii din piață percep că va fi o criză de lemn și mai mare anul viitor. De exemplu, prețul lemnului pe picior în pădure a ajuns la 400 lei/mc la fag. Asta va însemna minimum 500 de lei/mc pentru lemnul de foc și minimum 600 de lei/mc pentru lemnul destinat industriei”.
Cătălin Tobescu, președintele Prolemn
Reevaluare și pentru amenajamentele aprobate recent
O altă problemă este și cea a costurilor, care nu sunt deloc mici, ele putând ajunge chiar și la 20.000 de lei pentru un amenajament. Prin această operațiune, Ministerul Mediului obligă la revizuirea retroactivă a amenajamentelor legal aprobate, care au parcurs procedura de evaluare de mediu, în condițiile în care pe aceste aranjamente nu s-a produs nimic nou care să necesite reevaluarea de mediu într-un interval mai mic de 10 ani, așa cum prevede Codul Silvic. Practic, se impune obligația reevaluării retroactive de mediu chiar și pentru amenajamente aprobate de Ministerul Mediului în urmă cu o lună. Această măsură care va duce la amplificarea crizei pe piața lemnului și la explozia prețurilor a fost aprobată prin ordinele ministrului Mediului numărul 1945, 1946 și 1947, publicate în Monitorul Oficial nr. 1075 din 10 noiembrie 2021.
Situația de la Hidroelectrica se repetă la păduri
Este exact aceeași situație cu blocarea lucrărilor hidrotehnice mari, cu proiecte și investiții începute în urmă cu 10 ani, cu aviz de mediu legal emis la momentul respectiv, pentru care acum se solicită revizuirea evaluării de mediu, conducând la blocarea investițiilor (situațiile binecunoscute de pe Valea Jiului). Diferența este că acum blocajul nu este unul punctual, ca în cazul lucrărilor hidrotehnice, ci pentru toate pădurile din România.
3,5 milioane de gospodării, arse de prețul lemnului
Lemnul de foc a ajuns să se comercializeze acum în zona de munte la prețuri de 450-500 lei/metri cubi, în zona de câmpie la prețuri de 5-700 lei/metri cubi , iar la retailerii de lemn de foc paletizat din marile orașe lemnul de foc prețul sărit la 8-900 lei/metri cubi. În România circa 3,5 milioane de gospodării se încălzesc cu lemne, iar în lunile de iarnă este de 3-4 metri cubi în zona de câmpie, în timp ce în zona de munte acesta urcă până la 10-15 metri cubi.
Industria, lovită și ea de criza provocată artificial
Pe de altă parte, efectul aceste creșteri explozive a lemnului pentru foc a dus la direcționarea unor mari cantități pentru încălzire, generând dificultăți majore în aprovizionarea companiilor care activează în industria lemnului, cu resursă a industriei lemnului. Marea majoritate a acestor firme au ajuns să lucrează la 25-50% din capacitate, fiind semnalate însă și numeroase cazuri în care companiile au oprit producția, nemaiputând onora contractele, susține Asociația Industriei Lemnului - Prolemn.
Ministrul Tánczos Barna, surd la doleanțele organizațiilor forestiere
Deși în urmă cu ceva timp Asociația Prolemn, împreună cu Federaţia Proprietarilor de Păşuni şi Păduri Nostra Silva, a transmis Ministerului Mediului un set de măsuri care să ducă la stingerea crizei de pe piața lemnului, deocamdată acesta nu a dat niciun răspuns. „Ministerul Mediului și ministrul Mediului, Tánczos Barna, ne ignoră de mai mult timp propunerile. Ministerul nu înțelege că sectorul este în blocaj și a dat dovadă că este incapabil să previzioneze o criză”, mai spune Cătălin Tobescu.
Față de anul trecut, prețul lemnului de foc s-a dublat acum, principalele cauze fiind creșterea prețurilor la energie și gaze, dar mai ales blocajele din administrația silvică.