Românii plătesc, în medie, cu aproape 4% mai mult pentru mâncare faţă de anul trecut, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS). În topul scumpirilor se află citricele, al căror preţ a crescut cu 25%, și cartofii cu 19%. Sunt tarife mai mari şi la servicii, dar există şi produse care s-au ieftinit.
Comparativ cu sfârșitul anului 2018, prețurile produselor alimentare erau cu 3,75% mai mari în luna octombrie 2019. După citrice și cartofi, celelalte fructe sunt cu 16% mai scumpe, prețul făinei a crescut cu 4,8%, carnea cu 4,5%, iar brânza cu 3.2%. Se prognozează că acestea vor crește în continuare până la sfârșitul anului.
La produsele nealimentare, în topul scumpirilor se află țigările, al căror preț s-a majorat cu 7,6%, telefon cu 5,9% și combustibilii cu 5,2%. Costul energiei electrice a înregistrat un avans de 1%, energia termică de 3,3%, servicii de 3.8% , apă și canalizare de 6%.
Ușoare ieftiniri s-au produs la fasole și ouă, dar și la produsele nealimentare, precum gazele și abonamentele la transport în comun.