x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cu sau fără Carte Verde în afara UE?

Cu sau fără Carte Verde în afara UE?

03 Mar 2008   •   00:00

Unii asigurători includ în acoperirea poliţei extinse RCA ţările din afara Uniunii Europene, alţii nu.

 

 

De la 1 august 2007, asigurarea auto de tip Carte Verde, care acoperă răspunderea civilă rezultată din prejudiciile cauzate în afara ţării de maşinile asigurate înmatriculate în România, a fost înglobată în poliţa de asigurare RCA. Prevederea se aplică accidentelor care au loc în statele UE şi Spaţiul Economic European (SEE), care include Elveţia, Croaţia şi Andorra şi este rezultatul aderării României la “Acordul Multilateral între Birourile Naţionale ale Asigurătorilor din Statele Membre ale SEE”.

 

 

FĂRĂ CONTROALE. Intrarea în vigoare a Acordului elimină controlul documentelor de asigurare la frontierele statelor semnatare. În România, la plata primei de asigurare, se eliberează atât poliţa RCA, cât şi documentul Carte Verde. “Pentru statele care nu sunt parte a acestui acord, dar sunt membre ale sistemului internaţional Carte Verde, practica asigurătorilor din România este diferită de la caz la caz”, a declarat Cristina Deju, referent de specialitate al Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România. Unii asigurători acordă acoperire în tot sistemul Carte Verde (45 de ţări), în timp ce alţii acordă acoperire doar în statele semnatare ale Acordului.

 

 

Astfel, înainte să mergeţi în Republica Moldova, Turcia, Serbia şi Ucraina ar putea fi nevoie să încheiaţi o Carte Verde suplimentară. Care sunt ţările membre ale sistemului Carte Verde şi cât costă o poliţă suplimentară citiţi pe larg în revista Săptămâna Financiară.

×
Subiecte în articol: economic carte verde carte verde