Pe masura ce se apropie sezonul rece avem parte de tot mai multe ciudatenii in privinta sistemului centralizat de incalzire. De la centrale ramase cu un singur abonat si pana la scumpirea gazelor si datoriile imense acumulate la furnizor, avem o panoplie intreaga a deficientelor din termoficare.
O centrala termica de cartier din Targu Mures a ramas cu un singur consumator, astfel ca nu va putea fi pornita in sezonul rece, reprezentantii municipalitatii sustinand ca vor face o analiza pentru a vedea daca se justifica acordarea unui ajutor social pentru achizitia unei centrale de apartament. Informatia a fost prezentata ieri de catre consilierul local Peti Andras (UDMR).
El a mai spus ca la inceputul lunii iunie doar 2.866 de familii mai aveau locuintele racordate la sistemul centralizat de incalzire. In Targu Mures, municipalitatea acorda un ajutor social in vederea montarii unei centrale de apartament. Valoarea acestuia este de 2.000 de lei pentru familiile cu un venit situat sub 800 de lei pe membru si care au ramas in afara sistemului centralizat.
Lantul datoriilor
Firma maghiara RFV Mures Energy SA a preluat in 2010 sistemul de termoficare pe o perioada de 25 de ani in urma unei licitatii. Contractul prevedea ca diferenta dintre pretul de facturare catre populatie, de 231 de lei, si pretul de productie sa fie suportata de la bugetul local. Ulterior, firma devenita E-Star Mures Energy a sustinut ca subventia nu a mai fost platita de la inceputul anului, ceea ce a dus la acumularea de datorii proprii catre E.ON Gaz si Electrica, in valoare de 4 milioane de lei. In vara firma a reziliat contractul si a anuntat ca din cauza Primariei E.ON a oprit furnizarea gazului, punand operatorul in imposibilitatea de a furniza caldura catre 6.000 de familii din municipiu.
Braila: Debransare fortata
In Braila exista un alt caz: 209 apartamente, 30 de firme, doua scoli si doua gradinite au fost debransate fortat de la reteaua de termoficare dupa ce Consiliul Local a aprobat reconfigurarea zonelor de incalzire. Masura includea tairea alimentarii pentru consumatorii aflati la capete de retea sau in blocuri cu prea putini abonati. Consiliul Local a aprobat acordarea de ajutoare de 800 de lei pentru cumpararea de convectoare sau de 1.800 lei pentru achizitia unei centrale.
Transformare in SRL la Craiova
In Craiova, pe ordinea de zi a consiliului local a fost inclusa acum cateva zile transformarea Regiei Autonome de Termoficare intr-un SRL. Viitoarea SC Termo Craiova SRL va fi detinuta in proportie de 95% de catre consiliul local in vreme ce Regia Autonoma de Administrare a Domeniului Public si Fondului Locativ va detine ceilalti 5%. Presa locala a scris ca transformarea a fost motivata de dorinta de a accesa fonduri europene pentru retehnologizare.
Fara apa calda si fara bani
In Targoviste exista o alta situatie: de aproape patru luni orasul nu are apa calda, din cauza datoriei de 7,2 milioane de lei catre GdF SUEZ a companiei Termica SA. Furnizorul de gaze a oprit livrarea iar conturile sunt blocate din cauza unei datorii de 3 milioane de lei catre Fisc.
Cu mana intinsa la stat
De asemenea, municipiul Focsani are nevoie de un ajutor de stat de 6 milioane de lei pentru asigurarea fondurilor necesare functionarii in aceasta iarna a sistemului centralizat de incalzire. Primarul Decebal Bacinschi a anuntat acum doua zile ca producatorul de energie termica ENET Focsani are datorii de 15 milioane de lei pentru a-si plati datoriile pentru gaze si pacura. Din aceasta suma marea urgenta o constituie cei 6,6 milioane de lei care trebuie dati Gaz de France, astfel incat sa nu fie sistata furnizarea gazului. Edilul s-a plans la ministerele Economiei si Administratiei, de unde s-au promis solutii. Si primarul Resitei, Mihai Stepanescu, s-a plans la Bucuresti de lipsa banilor si asteapta acum o hotarare de guvern prin care sa primeasca fonduri.
Fara scumpiri in Bucuresti
Secretarul de stat Rodin Traicu, din ministerul Economiei, promitea in luna august ca pretul gigacaloriei in Bucuresti nu va creste ca urmare a majorarii pretului la gazele naturale cu 5% din septembrie, impusa de Fondul Monetar International (FMI) la ultima vizita.
Centralele electro-termice (CET) din marile orase sunt in acelasi cos de gaze cu populatia, astfel ca majorarea pretului la gaze va fi de 5%, spre deosebire de industrie unde majorarea este de 10%. Elcen, care furnizeaza caldura in Bucuresti, se afla in subordonarea ministerului Economiei. Cu toate acestea, primarul Sorin Oprescu estimeaza o crestere a pretului cu 5% din cauza acestei scumpiri a gazului, insa da asigurari ca populatia va plati acelasi pret cu anul trecut. La sfarsitul lunii iulie 2011, Consiliul General al Muncipiului Bucuresti a aprobat cresterea pretului platit de populatie pentru gigacalorie de la 124 de lei la 169,88 de lei, inclusiv TVA. De anul trecut nu mai exista subventii guvernamentale pentru gigacalorie, toti banii venind acum pentru compensare de la primarii.