x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cum a pierdut România 1,5 miliarde de euro din certificate de emisii

Cum a pierdut România 1,5 miliarde de euro din certificate de emisii

19 Apr 2011   •   14:33

Romania a pierdut 1,5 miliarde de euro din faptul ca n-a vandut in 2009 surplusul de certificate de emisie stabilite prin Protocolul de la Kyoto, iar acum pretul lor este la jumatate.

" Aceste unitati ale cantitatii atribuite se tranzactioneaza acum cu 5-6 euro bucata, in vreme ce acum doi acum doi ani erau 10 euro. Ar fi bine sa fie comercializate pana in 2012 pentru ca nu se stie daca vor mai fi reportate dupa aceasta perioada", a declarat Florentina Manea, directorul Directiei Schimbari Climatice din cadrul Ministerului Mediului intr-un forum de energie. Ea a mai spus ca lipsa cadrului legal a impiedicat autoritatile sa tranzactioneze aceste instrumente pana acum. Ba mai mult, cutremurul din Japonia ne-a mai redus inca o data sansa de a lua bani buni pe ele, din moment ce unele companii cu care Romania trata vanzarea erau din Japonia.

Alte state interesate mai sunt Spania si Portugalia, care au un deficit de certificate. Rugat sa spuna numele companiilor cu care Romania trateaza comercializarea acestor instrumente, consilierul Mircea Ioan Cotosman, din cadrul ministerului Economiei, spune ca practica internationala este sa nu fie divulgati cumparatorii si ca vanzarea se face conform legii. Reamintim ca vanzarea acestor certificate nu este un subiect de siguranta nationala, insa autoritatile mentin o ceata totala legata de aceste vaste sume de bani. Surse oficiale ne-au declarat insa ca printre aceste companii cu care statul roman trateaza se afla o unitate a gigantului rus Gazprom si banca japoneza de investitii Nomura. Cotosman soune, insa, ca vanzarea este foarte grea pentru Romania, deoarece Rusia si Ucraina au cantitati foarte mari la vanzare, respectiv 5 miliarde de unitati si 3 miliarde de unitati. "Toata lumea vinde, nimeni nu cumpara", a spus el.

×