Prelungirea pana in 2014 a listarilor la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) pentru companiile din portofoliul statului la care Fondul Proprietatea (FP) detine actiuni inseamna pastrarea la secret a contractelor paguboase semnate de acestea iar lipsa de transparenta va indeparta investitorii, considera Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital (AIPC).
“Amanarea listarii societatilor de stat nu face decat sa ridice semne de intrebare cu privire la interesele pe care unele persoane le-ar avea in pastrarea lipsei de transparenta a acestor societati si ascunderea unor contracte mai mult sau mai putin favorabile ale acestora", se spune in comunicat.
Senatul a respins, miercuri, o cerere de reexaminare a presedintelui Traian Basescu, care se referea la urgentarea procedurilor de listare pe Bursa de Valori Bucuresti a companiilor de stat, la care Fondul Proprietatea este actionar. Potrivit legii de infiintare a Fondului Proprietatea, companiile unde acesta este actionar trebuiau listate pana la finele anului 2008.
"Va reamintim faptul ca exista foarte multi investitori care au achizitionat actiuni ale Fondului Proprietatea si care asteapta ca prevederile mentionate in Legea 247/2005 (prin care a fost infiintat Fondul - n.r.) sa fie respectate si societatile de stat din portofoliul Fondului Proprietatea sa fie listate la bursa", se arata intr-un comunicat al asociatiei.
Reprezentantii investitorilor sustin ca listarea societatilor de stat ar facilita indeplinirea rolului primordial al bursei, acela de a deveni o sursa alternativa de finantare pentru companii.
Mizeria de sub pres
In urma cu cateva luni Fondul Proprietatea a facut publice rapoartele administratorilor pentru cele mai importante 20 de companii din portofoliu, inclusiv contractele “baietilor destepti' la Hidroelectrica pagubos incheiate de catre stat sau cum Nuclearelectrica – companie cu active de 2 miliarde de euro, face profit de nici 4 milioane de euro.
Camera Deputatilor este forul decizional in privinta modificarilor legislative pentru amanarea listarii unora dintre companiile de stat la care Fondul Proprietatea este actionar.
Lista companiilor care fug de listare
Fondul Proprietatea detine actiuni la Enel Distributie Muntenia (12%), filialele Electrica privatizate dar si la cele neprivatizate, dar si la Loteria Romana (20%), Complexul Energetic Turceni (25%), Aeroporturi Bucuresti (20%), GdF SUEZ Energz Romania (12%), Complexurile Energetice Craiova (24%), Complexul Rovinari (24%) sau Posta Romana (25%), companii despre care statul n-a schitat nici cea mai mica intentie de a le lista. Altele, precum Hidroelectrica, unde FP are 20%, si Nuclearelectrica – unde ar trebui sa detina acelasi procent, ar putea fi listate, din moment ce formarea gigantilor energetici Electra si Hidroenergetica a fost sistata. Insa desi oficialii FMI si cei ai statului au anuntat in dese randuri listarea pe bursa, aceasta nu s-a concretizat prin includerea in scrisoarea de intentie convenita cu FMI.
Aici sunt mentionate doar listari suplimentare de cate 15% pentru Transelectrica si Transgaz, care deja sunt prezente pe bursa, plus o oferta publica initiala de 15% din Romgaz. Si cei 9,84% din Petrom, pe care statul n-a reusit sa-i vanda in vara.
Pachetele de la CEC (9,9%), Loteria Romana (20%), Romtelecom (20%) nu au mai fost transferate, ci au fost aduse unele modificari in ceea ce priveste sumele pe care FP le va primi. Astfel, Fondul trebuie sa incaseze de la stat suma rezultata din tranzactionarea prin bursele din Romania sau strainatate a primelor 3% din actiunile Romtelecom, 20% din sumele rezultate din privatizarea Romtelecom si 9,9% din sumele rezultate din privatizarea CEC.