x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cum să alegi cel mai bun cuptor pizza pentru afacerea ta

Cum să alegi cel mai bun cuptor pizza pentru afacerea ta

16 Mar 2022   •   12:21
Cum să alegi cel mai bun cuptor pizza pentru afacerea ta

Vrei să-ți deschizi o pizzerie sau un restaurant și îți dorești să cumperi un cuptor pizza pentru afacerea ta? Îți spunem noi de ce este bine să alegi un cuptor pentru pizza de calitate, de ce aspectele trebuie să ții cont când îl alegi și ce tipuri de cuptoare pentru pizza există.

De ce să alegi un cuptor pizza de înaltă calitate

Cele mai bune sortimente de pizza nu sunt preparate doar cu cele mai bune ingrediente, ci sunt pregătite și într-un cuptor adecvat. Pentru a face pizza de calitate, este esențial să dispui de un cuptor pizza care să permită gătirea optimă a preparatului.

Achiziționând și folosind un cuptor pentru pizza ai șansa să prepari mult mai rapid o pizza mult mai gustoasă față de cea preparată la un cuptor convențional.

Reține! Cuptoarele pentru pizza pot ajunge la 300ºC și au o bază refractară care permite încălzirea blatului acesteia, făcându-l crocant și gătind perfect ingredientele de pe el.

Aspecte de care trebuie să ții cont când alegi un cuptor pizza

Alegerea unui cuptor profesional pentru afacerea ta nu este o sarcină ușoară. Este important să te gândești la diferite aspecte ale afacerii tale pentru a lua decizia corectă. Acest lucru se datorează faptului că dintre echipamentele pe care le vei achiziționa, cuptorul va fi unul dintre cele mai utilizate, deoarece de el depinde unul dintre cele mai importante procese: gătitul.

Înainte de a face alegerea, trebuie să ții cont de aspecte precum:

  •  locul de amplasare
  •  puterea de care ai nevoie
  • Dimensiunea etc.

Tipuri de cuptoare pentru pizza în funcție de sursa de alimentare

În prezent, cuptoarele pentru pizza pot fi pe lemne, pe gaz sau electrice.

Cuptor pe lemne

Acest tip de cuptor gătește pizza neuniform, dând acesteia o aromă deosebită. Pentru ca aroma să fie așa cum îți dorești, este bine să folosești lemn de calitate, evitând întotdeauna lemnul de tip rășinos.

În ceea ce privește funcționarea acestuia, focul provocat de arderea lemnelor încălzește pereții cuptorului. Între timp, pietrele sau materialul refractar din interiorul acestuia acumulează temperatură. De aceea, izolația interioară și capacitatea de absorbție a căldurii sunt foarte importante pentru ca, odată fierbinte, cuptorul să elibereze căldură puțin câte puțin și pe o perioadă îndelungată.

Pizza coaptă într-un astfel de cuptor are o aromă aparte, complet diferită de pizza făcută în cuptorul pe gaz sau electric. Din acest motiv, este considerată o atracție gastronomică deosebită.

Întreținerea acestuia este ceva mai costisitoare decât cea a altor tipuri de cuptoare, dar merită investiția.

Unele modele pe lemne pot fi achiziționate cu un accesoriu pentru arzător pe gaz care îi extinde funcțiile.

Cuptor pe gaz

Acest tip de cuptor funcționează prin arderea gazelor, ridicând temperatura din interiorul cuptorului în funcție de cât de tare este flacăra.

Încălzirea camerei cuptorului este generată de conducte interne prin care circulă căldura produsă de flăcările de pe lateralele cuptorului, în funcție de model.

Procesul de încălzire este întotdeauna rapid și uniform. Ca și în cazul cuptoarelor pe lemne, cele mai bune modele sunt cele cu cea mai mare inerție termică.

Atât cuptoarele pe lemne, cât și cele pe gaz sunt cele mai solicitate în restaurantele care oferă servicii de înaltă calitate.

Întreținerea și curățarea cuptorului pe gaz este de obicei mai mare decât cea a celor pe lemne și electrice. Acest lucru se datorează faptului că, atunci când se produce flacăra, aceasta generează fum în interiorul cuptorului, ceea ce produce mai multă murdărie.

Unul dintre marile avantaje ale cuptorului pe gaz fața de alte sisteme este că nu consuma atât de multă energie electrică. Acest lucru îți permite să faci economie de bani pe termen mediu.

Cuptor electric

Cuptoarele electrice pentru pizza pot atinge temperaturi de până la 500°C.

Aceste temperaturi ridicate se datorează faptului că acest tip de cuptor dispune de obicei un sistem de autocurățare –piroliză- prin arderea reziduurilor rămase în cuptor. La 500° C orice tip de reziduu devine cenușa care poate fi îndepărtată cu ușurință.

În acest fel, piatra refractară a cuptorului electric poate fi pregatită pentru o nouă folosire după o curățare foarte simplă.

O altă diferență față de cuptorul cu lemne este că nu trebuie să te pricepi să controlezi focul. Tot ce trebuie să faci este să reglezi temperatura la 400° C pentru un timp care variază între 45 de secunde și 3 minute.

Odată fixat timpul și temperatura în funcție de tipul de aluat și de ingrediente, cuptorul electric va produce o  pizza așa cum îți dorești.

Acest tip de cuptor este utilizat pe scară largă în domeniul Horeca. Face parte dintre acele echipamente Horeca folosite des datorită costului mic, ușurinței de instalare și a întreținerii reduse sau chiar a absenței ei.

Un alt avantaj este că pot fi de natură modulară, permițând adăugarea mai multor cuptoare pe o coloană, astfel încât producția să poată fi crescută la nevoie, cum ar fi orele de vârf sau weekend-urile.

Tipuri de cuptoare pentru pizza în funcție de modul de transmitere a căldurii

Fiecare tip de cuptor pizza are avantajele și dezavantajele sale specifice, în funcție și de modurile de transmitere a căldurii:

  •  Conducție: Acest sistem este tipic cuptoarelor electrice și pe gaz. Căldura se transmite direct prin contactul suprafeței refractare cu aluatul de pizza.
  •  Convecție: Acest sistem este, de asemenea, foarte comun în cazul cuptoarelor electrice și pe gaz. Aerul fierbinte aflat în interiorul cuptorului afectează și temperatura reală a pizzei în timpul procesului de gătire, accelerând gătirea acesteia.
  •  Reverberație sau reflexie a căldurii: Acest sistem este tipic pentru cuptoarele cu gaz și lemne. Funcționează pe baza căldurii pe care o transmite flăcăra lemnului de foc. Tocmai această flacără este cea care conferă pizzei o aromă aparte și îi face blatul crocant.

Acestea fiind zise, sperăm ca cele dezvăluite mai sus să te ajute să alegi cel mai mai bun cuptor pentru pizza astfel încât să te mândrești cu echipamente Horeca de înaltă calitate.

×