x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cum să alegi mătcile pentru stupina ta

Cum să alegi mătcile pentru stupina ta

13 Ian 2023   •   13:05
Cum să alegi mătcile pentru stupina ta

Fiind reginele familiilor de albine, mătcile joacă un rol de o importanță deosebită în fiecare stupină a apicultorilor. Dată fiind importanța lor, apicultorii își doresc să aibă doar mătci performante și mai ales de o calitate cât mai bună, care să conducă familia de albine către o producție bogată și totodată care să consolideze familia cât mai mult.

Prin urmare, mulți apicultori aleg să își cumpere mătci de la furnizori de încredere, în acest fel având garanția că vor putea beneficia de material de bună calitate, care va ajuta la obținerea unor producții bogate de miere de albine.

Pentru că știm cât de important este pentru apicultori să aleagă mătci care să se ridice la nivelul așteptărilor, am decis ca în rândurile următoare să oferim câteva recomandări ce pot facilita această alegere.

Iată, așadar, care sunt lucrurile de care trebuie să ții cont atunci când dorești să cumperi mătci pentru stupina ta:

Rasa

Înainte de toate, atunci când cauți matci selectionate 2023 trebuie să te gândești mai întâi la rasa de albine pentru care vrei să optezi. Asta deoarece există diferite rase de albine, iar fiecare rasă în parte prezintă propriile caracteristici și avantaje.

Există rase de albine ce se remarcă cu o producție bogată de miere, în timp ce altele se dovedesc a fi mai rezistente la boli sau sunt pur și simplu mai prietenoase.

Stabilește care sunt așteptările tale de la albine, pentru a ști ce rasă să alegi.

Vigoare

La fel de important este ca matca pe care o alegi să formeze o colonie puternică și viguroasă. Nu toate mătcile reușesc asta, așa că trebuie să te asiguri că faci alegerea potrivită din acest punct de vedere. Iar dacă ai nevoie de o recomandare, atunci îți sugerăm să optezi pentru mătcile din specia Carnica. Suntem siguri că nu te va dezamăgi alegerea făcută.

Producție de miere

Alegi să crești albine deoarece te interesează să obții miere de albine, pe care o vei folosi fie pentru consum propriu sau chiar pentru comercializare. Indiferent ce alegi să faci cu mierea de albine obținută, sigur ți-ai dori ca albinele tale să îți ofere miere de bună calitate în cantități cât mai mari. Așa că producția de miere reprezintă un alt detaliu pe care trebuie să îl ai în vedere atunci când alegi mătcile.

Comportament

Nimic nu este mai plăcut decât să lucrezi în stupină atunci când albinele nu sunt agresive. Nu toate speciile de albine au temperament agresiv, iar de aceea ar trebui să le alegi pe cele blânde. În acest fel, vei putea lucra în voie, fără a risca să fii atacat de familiile de albine.

Rezistență la boli

Albinele, la fel precum majoritatea vietăților, sunt expuse unui număr mare de boli ce le poate ucide. Paraziții sunt, de asemenea, o altă problemă cu care albinele se pot confrunta. Nu toate albinele fac față prea ușor acestor provocări, iar astfel apar pierderile.

Nu îți dorești să ai pierderi în stupină iar de aceea ar trebui să te asiguri că alegi o matcă rezistentă la boli și paraziți. În acest fel, riscurile de a pierde colonia vor fi mult reduse.

Adaptabilitatea la climă

În final, ar mai trebui să te preocupe și adaptabilitatea la climă. Este important ca mătcile pe care le alegi să dovedească o bună adaptabilitate la clima zonei în care trăiești. În acest fel, albinele se vor adapta ușor la condițiile locale și nu vei întâmpina probleme din acest punct de vedere.

Ținând cont de aceste criterii, alege mătcile dorite de pe matci-selectionate.ro și suntem siguri că vei face o alegere pe care nu o vei regreta.

×