x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cum se negociază un contract de 4 miliarde de euro: coreenii vor să cumpărăm de la ei reactoare, chinezii vor lucrările de inginerie

Cum se negociază un contract de 4 miliarde de euro: coreenii vor să cumpărăm de la ei reactoare, chinezii vor lucrările de inginerie

de Daniel Ionaşcu    |    04 Oct 2011   •   15:00

Nuclearelectrica va publica maine in presa internationala anuntul pentru selectia de investitori in proiectul realizarii a doua reactoarede 720 MW la Cernavoda, a declarat pentru Jurnalul National Pompiliu Budulan, directorul general al companiei.

Proiectul a fost parasit de marile grupuri energetice europene, respectiv RWE, Gaz de France SUEZ, Iberdrola si CEZ din cauza incertitudinilor pietei energetice romanesti sI a crizei mondiale.

Initial, in 2007, Nuclearelectrica detinea 20% din actiunile EnergoNuclear, compania care derula proiectul, sI participa doar cu activele de pe platforma de la Cernavoda. Proiectul celor doua unitati a fost zdruncinat in 2008 de decizia ministrului Economiei din acel moment, Varujan Vosganian, ca statul sa detina majoritatea. Au urmat alte negocieri, iar in final Nuclearelectrica a ajuns la 51% iar compania trebuia sa investeasca doua miliarde de euro provenite de la stat, din Fondul National de Dezvoltare, unde s-au strans banii din privatizari. O parte din companii au dorit ca pana la intrarea in functiune a noilor unitati sa primeasca energie de la Nuclearelectrica. Conditia a fost inacceptabila pentru stat. In final, Nuclearelectrica a ramas cu 84% din actiuni iar restul sunt detinute in proportie de 9% de italienii de la Enel sI 6% de la ArcelorMittal Romania.

Cum statul nu are bani pentru a finanta partea care ii revine conform detinerii, incearca sa gaseasca alti investitori care sa vina cu bani. Statul isi poate permite acum sa ramana cu 40% din actiuni, insa pentru 44% din titluri trebuie sa gaseasca investitori.

Korea Nuclear, intentii ferme

Coreenii sunt in pole-position pentru intrarea in actionariat iar consortiul Korea Nuclear, condus de compania BKB Co, a transmis deja o scrisoare de intentie ministerului Economiei.

Nu este prima oara cand sud-coreenii sunt interesati de sectorul nuclear din Romania, ei manifestand interesul sI in 2006, cand Korean Hydro and Nuclear Power (KHNP) a participat la licitatia organizata atunci de Ministerul Economiei. De altfel, coreenii au lasat sa se inteleaga ca doresc ca reactoarele sa fie furnizate tot de o companie din tara asiatica. “Suntem siguri ca tehnologia Korean CANDU este cea mai buna pentru constructia reactoarelor 3 si 4 Cernavoda, deoarece aceasta tehnologie este recunoscuta la nivel mondial si numeroase centrale nucleare au fost construite cu aceasta tehnologie in Republica Korea. Toate aceste centrale nucleare au functionat in siguranta in ultimii 30 de ani', se arata in scrisoarea trimisa de liderul consortiului Korea Nuclear sI citata de ministerul Economiei intr-un comunicat din data de 2 septembrie. Oficial, Romania a anuntat ca va folosi tehnologia canadiana dezvoltata de AECL.

Petitorii chinezi ai Nuclearelectrica

De partea cealalta, in China, investitorii sunt sI ei interesati de proiect. In cursul vizitei din China din luna august, ministrul Ion Ariton a declarat ca in luna octombrie va fi semnat acordul de confidentialitate, care va permite continuarea negocierilor si intrarea in proiect a companiei China Nuclear Power Engineering Co. Ltd.(CNPEC). Aceasta este membra a China Guandong Nuclear Power Group, a fost infiintata la 20 februarie 2004, fiind una dintre cele mai importante companii chineze din domeniul energiei nucleare. Este prima companie specializata in managementul proiectelor energiei nucleare din China. Principalele activitati ale companiei sunt: contractare, construire, management, consultanta, supraveghere proiecte industriale si civile din domeniul energiei nucleare, energie conventionala, aprovizionarea cu agent termic, alimentare hidraulica, proiecte de evacuare a apei, importul si exportul de produse si tehnologii, achizitionarea si vanzarea de echipamente electrice si materiale.

Budulan spune ca in cadrul discutiilor nu s-a pus problema provenientei reactoarelor, nici a contractorilor, ci doar investitii in actiuni.

Intarziere de doi ani

Intrebat daca proiectul este in continuare evaluat la 4 miliarde de euro, directorul Nuclearelectrica a spus ca asta va fi de vazut dupa atribuirea lucrarilor din contractul de inginerie, procurare sI constructie. Documentatia de atribuire pentru acesta a fost publicata in data de 16 septembrie 2010 sI prevede un prces secvential: calificarea candidatilor, realizarea de negocieri privind normele tehnice, prezentarea ofertelor preliminare, negocierea ofertelor sI selectarea ofertei castigatoare.

Initial reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda urmau sa fie date in functiune in 2014 sI 2015, insa proiectul are deja o intarziere de doi ani sI se estimeaza ca vor fi functionale din 2017. Centrala de la Cernavoda livreaza acum 18% din consumul national al Romaniei.

×