Dacă din şase milioane de tone de deşeuri, am valorifica anual 50%, prin reciclare şi transformarea gunoiului în combustibil, România ar putea asigura apa caldă şi căldura pentru 100 de oraşe, fără a mai consuma resursele naturale şi reducând poluarea. Investiţia privată de 10 milioane de euro Rom Waste Solutions, de la Chitila, demonstrează că acest proces a început deja, în ţara noastră. Este vorba despre cea mai mare şi mai modernă staţie de tratare și sortare automată a deșeurilor municipale din Europa de est.
Pentru soluţionarea rapidă şi eficientă a problemei deşeurilor este nevoie şi de sprijin din partea legislaţiei şi a autorităţilor. România caută acum exemple de bune practici, după ce s-au confruntat cu aceste probleme cele mai multe state europene. "Dintr-un kilogram de materie primă, noi valorificăm 0,34 euro şi suntem pe ultimul loc în Europa. Fracţiile care nu pot fi valorificate, dar care sunt fracţii lichide, pot fi transformate în biocombustibil, care se transformă în energie electrică şi termică. Dacă, la 6 milioane de tone de deşeuri, am valorifica sub această formă, câte oraşe din România ar putea să aibă apă caldă şi căldură din această materie primă? 100 de oraşe. Şi nu am mai avea acest coşmar continuu al creşterii preţului la gaze naturale", explică Iulian Iancu, Preşedintele Comisiei pentru Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor. În acest moment, este nevoie de o legislaţie clară şi de investiţii serioase în domeniu, precum şi de educarea populaţiei, pentru ca deşeurile să nu mai reprezinte o problemă.
Refolosirea prin transformare în combustibil
Noua instalaţie pusă în funcţiune de Rom Waste Solutions la staţia de tratare și sortare automată a deșeurilor municipale de la Chitila reprezintă una din cele mai importante investiții din domeniul managementului deșeurilor, asigurând reciclarea a 500 de tone de gunoaie municipale în fiecare zi. În prezent, ajunge la Chitila 35% din gunoiul Capitalei, din care se valorifică 50%, ceea ce înseamnă un impact extrem de important atât pentru protecţia mediului, cât şi pentru economie. Deşeurile sortate sunt trimise spre două tipuri de procese de refolosire, fie prin reciclare, fie prin ardere, astfel încât la combinatele de ciment din ţară, de exemplu, ajung să fie arse acum gunoaie, în loc de combustibil fosil. Aceasta este strategia pentru economia circulară, care înseamnă reducerea poluării, protejarea resurselor naturale, protecţia mediului şi câştig economic. "Eu, ca ministru al Mediului, mi-am asumat ca România să nu mai fie o pată neagră pe harta Uniunii Europene, ci, dimpotrivă, să demonstrăm că suntem un popor civilizat. Trebuie să educăm cetăţeanul şi să-i arătăm beneficiile din această colectare selectivă", spune Graţiela Gavrilescu, ministrul Mediului, care îi asigură pe investitorii în staţiile de sortare şi reciclare a deşeurilor că au toate şansele să li se întoarcă bani mulţi din sistem, pentru a continua investiţiţiile, fie în infrastructura din domeniul deşeurilor, dar şi pentru dezvoltarea comunităţilor locale, prin alte proiecte. La nivelul Primăriei Capitalei există, de asemenea, susţinere totală pentru orice demers menit să rezolve problema gunoaielor. Primăria Capitalei a semnat deja un parteneriat, pentru amplasarea a 50 de staţii inteligente de sortare a deşeurilor în toate sectoarele.
200.000 de tone de gunoi reciclate anual, la Chitila
"În schimbul acestor deşeuri colectate selectiv, oamenii vor primi bani sau tichete cadou. Cred că este un impuls pentru această industrie, care prinde contur şi în România, extrem de necesară şi de viitor"
Beneficiile aduse de staţia de sortare Rom Waste Solutions:
-Transformă deşeurile dintr-o sursă de poluare într-o resursă de dezvoltare
- Reduce cantităţile de deşeuri municipale ajunse în gropile de gunoi şi prelungeşte viaţa depozitelor
- Asumă îndeplinirea ţintelor de valorificare ale autorităţilor locale, cu privire la deşeuri municipale
- Ajută la îndeplinirea obligaţiilor producătorilor şi importatorilor de bunuri ambalate, privind recuperarea şi reciclarea ambalajelor
- Asigură dezvoltarea durabilă şi creşterea economică, prin reintroducerea în circuitul economic a deşeurilor reciclabile
Atât colectarea selectivă, cât şi tratarea gunoaielor contribuie la economia circulară, care înseamnă refolosirea deşeurilor, atât prin reciclare, cât şi prin transformarea lor în combustibil
Până în 2020, fiecare țară a Uniunii Europene trebuie să recicleze jumătate din deșeurile sale municipale, iar 70 % din deșeurile nepericuloase din construcții și demolări trebuie să fie reciclate sau recuperate. România trebuie să găsească în continuare soluţii pentru transformarea deșeurilor într-o resursă, pentru a asigura eficienţa din punct de vedere energetic.
Sunt foarte multe deşeuri care nu se colectează din cauza unor lacune legislative şi acestea dăunează mediului.