x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cum vrea Ministerul de Finanţe să atragă investitorii cu un pliant

Cum vrea Ministerul de Finanţe să atragă investitorii cu un pliant

de Daniela Ivan    |    20 Apr 2016   •   17:25
Cum vrea Ministerul de Finanţe să atragă investitorii cu un pliant

Ministerul de Finanţe invită străinii să cumpere terenuri în România, în condiţiile în care celelalte state din jurul nostru nu ştiu cum să facă să-şi conserve pământul. Prin pliantul” România, o oportunitate”, Finanţele  vor să convingă  investitorii să vină în România, dar nu prea au cu ce.

Din cele 10 milioane de hectare de teren arabil, cât are România, două sunt vândute către străini la preţuri de 15-20 de ori mai mici decât în Uniunea Europeană, însă acest lucru nu pare să-i deranjeze pe şefii de la Finanţe.  În primele10 motive pentru care merită să faci afaceri în România, prezentate în pliant,  se află şi accesul nerezidenţilor la cumpărarea de terenuri. După cum se ştie, piaţa funciară a fost liberalizată la 1 ianuarie 2014 şi de atunci cetăţenii din UE au cumpărat un milioan de hectare de teren în România. Spre deosebire de noi, ungurii şi bulgarii  au impus o serie de condiţii care să descurajeze cumpărătorii  străini, pentru care sunt în acţiune de infringement cu Comisia Europeană. Astfel, câştigă timp şi-şi conservă pământul până ce interesul pentru acest colţ de lume se va diminua. Reprezentanţii Ministerului de Finanţe ne-au precizat că “această informaţie s-a dovedit de interes pentru reprezentanţii mediului de afaceri şi, din acest motiv, a fost inclusă în pliant, fără a reprezenta un obiectiv în sine în cadrul politicii de stimulare a investiţiilor”.

Autostrăzile? Nu sunt o prioritate

Încă de pe coperta pliantului, străinii află că avem şapte porturi, 16 aeroporturi şi 711 kilometri de autostrăzi, precum şi o poziţie stategică “ situată la graniţa Uniunii Europene”, “membră Nato” şi “cu port la Marea Neagră”.  Însă, Ministerul de Finanţe nu detaliază câte autostrăzi străbat ţara, dacă Moldova este sau nu legată de Vest, dacă cele şapte porturi sunt conectate la autostrăzi, adică nu dă niciun de detaliu despre cei 711 kilometri de autostrăzi. Cum am putea să ne batem cu Polonia, Ungaria sau Bulgaria care au 1.996 km, respectiv 1400 km şi aproape 850 de kilometri?  Surprinzător este că numărul de kilometri de autostrăzi apare la prezentarea generală şi nu la oportunităţile de afaceri (unde investiţiile în infrastructură nu sunt trecute, dar este industria chimică şi petrochimică care e în failment).

Vrem call-center-uri...

Străinii sunt ademeniţi în România cu infrastructura IT de mare viteză, cu forţa de muncă bine educată şi cu faptul că suntem în top 10 destinaţii din lume pentru Outsourcing. Adică, sutem buni pentru investitorii de call-center-uri şi servicii suport. România are deja un brand pe acest sector, datorită numărului mare de vorbitori de limbi străine şi a salariilor mici, de 300-400 de euro. 

...şi parcurile industriale

Facilităţile fiscale oferite investitorilor din parcurile industriale (scutiri de taxe şi impozite pe teren şi clădiri şi de taxe pentru eliberarea certificatelor  şi autorizaţiilor) sunt la loc de cinste în pliant. România  are în prezent 66 de parcuri industriale existente sau aflate în construcţie care beneficiază de aceste facilităţi. Nici aici nu stăm bine, Ungaria are 205 de parcuri funcţionale, Polonia 210, iar Bulgaria  aproape 100.

 

Pliantul nu a presupus niciun cost

Ideea pliantul „România, o oportunitate” a rezultat în urma întâlnirilor cu reprezentanţii mediului de afaceri şi la solicitarea acestora de a prezenta cele mai relevante informaţii despre România ca destinaţie investiţională atractivă într-un format concentrat, compact, uşor de parcurs şi permanent actualizat, ne-au precizat reprezentanţii  ministerului. “ Materialul este rezultatul unei munci de echipă realizată de reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor împreună cu cei ai Comisiei Naţionale de Prognoză, Institutului Naţional de Statistică, ai Ministerului Dezvoltării şi Administraţiei Publice”, se arată în precizările transmise de minister. Reprezentanţii instituţiei spun că pliantul nu a presupus niciun cost şi a fost redactat în vederea continuării eforturilor de asigurare a transparenţei şi de predictibilităţii actului administrativ demarate anul acesta.

 

Atuurile noastre. Teren de vânzare, forţă de muncă educată şi ieftină, internet de mare viteză, apartenenţa la NATO şi UE

 

×