x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cumetria conductelor

Cumetria conductelor

21 Noi 2004   •   00:00

BUSINESS
Recenta inaugurare a retelei locale de gaze din Turnu Magurele readuce in prim-plan problemele acoperirii "petelor albe" de pe harta retelelor de gaze.
ADRIAN N. IONESCU

INTERESE. Pe langa sediile somptuoase, marii operatori in domeniul gazelor mai au puncte comune
Pana in noiembrie anul viitor, Transgaz, societatea care raspunde de conductele nationale de gaze, are un program ambitios de constructie a sase conducte mari (unele magistrale), care se intind pe 332 de kilometri si costa 55,82 milioane de euro. Fara investitia Transgaz nu ar fi posibila constructia retelelor de gaze in zeci de localitati din zonele respective. Pana la sfarsitul anului trebuie finalizate lucrarile pe 170 de kilometri, care vor consuma 25,14 milioane de euro. Investitia este suficient de importanta ca sa fi meritat o ordonanta de urgenta.

CRITERIUL PROFITULUI. Nu se optimizeaza deloc usor interesele guvernamentale de acoperire a "petelor albe" de pe harta retelelor de gaze cu interesele economice ale Transgaz (chiar daca este inca 100% detinuta de stat). Daca din marile conducte construite nu se aprovizioneaza distribuitori de gaze cu consum profitabil, investitiile respective se recupereaza greu.

De altfel, si pana acum aparitia unor distribuitori privati a depins de reteaua nationala. Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Gazelor Nationale a licentiat 19 societati de distributie. Dar cei mai semnificativi distribuitori sunt cei cu operatiuni in apropierea magistralelor: Congaz Constanta, VitalGaz Bucuresti, GazVest Arad si CPL Concordia (sucursala firmei italiene CPL). Specialistii estimeaza piata acestora la aproape 15% din consumul de gaze.

VECINATATI FAVORABILE. Congaz a beneficiat de conducta care traverseaza de la nord la sud judetul Tulcea si ajunge la Constanta. Are doar patru licente de retele locale, dar acestea sunt in Constanta, Medgidia, Navodari si Ovidiu, iar dintre cei 7.000 de abonati, multi sunt importanti consumatori industriali. Tot in apropierea magistralelor, VitalGaz opereaza mai ales in judetele Ilfov si Brasov (18 licente de distributie locala, printre care cele din Bran si Prejmer). GazVest are 18 licente in 16 localitati din judetele Satu-Mare Bihor, Arad si Timisoara, pe traseul conductei care strabate vestul tarii, iar CPL Concordia opereaza in judetul Cluj cu 13 licente in opt localitati. Cat despre traseele conductelor, stabilite prin OUG 33 din 19.05.2004, vom observa ca zonele vizate sunt si cele care sunt interesate de mici distribuitori, in spatele carora se afla nume de rasunet in domeniu.

ANTANTA COLOSILOR. Nou-venitul in lumea distributiei este Wirom Bucuresti, unde actionari sunt WIEE Germania si Distrigaz Sud. Cea dintai este parte a marelui grup Wintershall, prin proprietara WIEH, care este detinuta 50%-50% de Wintershall si Gazprom, marele perdant al cursei de privatizare a Distrigaz Sud.

La randul sau, Distrigaz Sud are 28,57% din Congaz Constanta, tot atat cat si E.ON - Ruhrgas si Petrom. Aici, conexiunile, prin Distrigaz, dintre parteneri si rivali devin palpitante. Distrigaz Sud, adjudecat prin privatizare de Gaz de France, s-a asociat cu Ruhrgaz, care este rivalul lui Wintershall in Germania, ca si in Romania. Wintershall a pierdut cursa la privatizarea Distrigaz Nord in favoarea lui Ruhrgas. In zona de operatiuni a Distrigaz Nord se observa acelasi fenomen, alimentarea cu gaze naturale a municipiului Husi fiind realizata in parteneriat Distrigaz Nord cu Transgaz si Gaz Est Vaslui.

Wirom si-a inaugurat recent o retea de 27 de kilometri in Turnu Magurele, in care a investit 2 milioane de euro si va continua in Alexandria, Giurgiu, Oltenita si, probabil, Zimnicea, care se concentreaza in doua "directii de consum" precizate in OUG 33/2004. Distrigaz Sud s-a asociat cu Ghezzi Gaz Italia in societatea Mehedinti Gaz, pentru a opera intr-alta zona tintita de aceeasi ordonanta.

SPECULAREA MOMENTULUI
Chiar daca conditia apropierii de o magistrala este deja indeplinita sau urmeaza sa fie, prin ordonante urgente sau nu, pentru virtualii abonati casnici, greul de abia de aici incolo urmeaza. Administratiile locale trebuie sa organizeze licitatii de atribuire a concesiunii retelelor locale unor societati de distributie si mai ales sa convinga in numar cat mai mare pe localnicii respectivi sa semneze contractele. Argumentul obisnuit este ca nu trebuie sa piarda momentul, pentru ca santurile pe strazi se sapa cu atat mai greu si cu atat mai mare cheltuiala, cu cat virtualii clienti sunt mai putini.

DIRECTII DE CONSUM
Constructia noilor mari conducte Transgaz se face "pe directii de consum" aprobate prin Legea 322/ 6 iulie 2004, care a adaugat la obiectivele stabilite in OUG 33/19 mai 2004 si tinta Giurgiu, pe directia Crevedia Mare - Giurgiu fiind nominalizate comunele Bucsani, Clejani, Letea Noua, Ghimpati, Schitu, Stoenesti, Fratesti. Celelalte directii sunt Munteni - Barlad; Tantareni - Strehaia - Drobeta- Turnu-Severin; municipiile Alexandria, Zimnicea, Oltenita si cartierul Siret din Galati, care are nevoie de o statie de distributie.
×
Subiecte în articol: economic distrigaz distrigaz sud