x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cursul leului îşi continuă aprecierea

Cursul leului îşi continuă aprecierea

de Elena Stan    |    05 Dec 2009   •   00:00

Moneda naţională şi-a mai temperat aprecierea din ultimele două şedinţe, iar cursul s-a stabilizat uşor sub nivelul de 4,21 lei/euro, astfel că BNR a afişat o referinţă de 4,2062 lei/euro, ajungând la un nou minim al ultimelor două luni.



Banca centrală a anunţat o rată inferioară la 30 septembrie, când referinţa a fost de 4,1981 lei/euro. Paritatea de vineri este cu 1,09 bani mai redusă faţă de cursul din ziua precedentă, 4,2171 lei/euro. Leul s-a depreciat uşor faţă de dolar, referinţa BNR fiind de 2,7931 lei/dolar, în creştere cu 0,48 bani faţă de valoarea de joi, de 2,7883 lei/dolar.

Moneda naţională a înregistrat oscilaţii reduse la deschiderea şedinţei interbancare de vineri, aproape de nivelul de 4,21 lei/euro.

CREŞTERE CONJUNCTURALĂ
Situaţia politică incertă din România şi rezultatele slabe ale unor companii nefinanciare împiedică o apreciere a leului în raport cu euro în perioada imediat următoare, dar până la finele anului 2010 leul ar putea câştiga câteva procente în faţa monedei unice europene, potrivit unui sondaj Reuters. "Incertitudinile politice şi balanţele contabile slabe ale companiilor din afara sectorului financiar împiedică revenirea leului pe un trend pozitiv în viitorul apropiat", a declarat Raffaella Tenconi, analist la compania Wood&Co din Londra.

Dagmar Hajkova, analist la Generali PPF Asset Management în Praga, a arătat că, după evoluţia pozitivă a leului din ultimele câteva săptămâni, moneda se va deprecia până la sfârşitul acestui an, o dată cu intensificarea discuţiilor referitoare la reforme. "Anticipăm totuşi că şi Guvernul va recunoaşte riscurile legate de un eşec al acordului cu FMI şi va lua măsurile importante necesare. Acest fapt va influenţa pozitiv leul în 2010", consideră Hajkova.

Analiştii consideră că perspectivele leului s-ar putea îmbunătăţi dacă alegerile prezidenţiale vor conduce la formarea unui guvern care va aplica o politică bugetară responsabilă, astfel încât să fie reluată finanţarea din partea FMI.

×
Subiecte în articol: economic