x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cutremur in asigurari

Cutremur in asigurari

05 Oct 2004   •   00:00

Pagubele produse de un cutremur de intensitate mare ar putea atinge 1,4 miliarde de euro. Aceasta situatie va pune in dificultate societatile de asigurare, multe dintre ele putand intra in faliment.

VALI BLANARU

Romania trebuie sa gaseasca o solutie pentru a face fata eventualelor pagube produse de un cutremur. "Cu un nivel al pierderii probabile maxime in ceea ce priveste riscurile catastrofale estimat la peste 1,4 miliarde de euro, piata asigurarilor din Romania are, in mod cert, nevoie de capacitate suplimentara, respectiv aport de capital", a declarat Eugene Gurenko, senior insurance officer in cadrul Bancii Mondiale, prezent la Forumul Central si Est-European al Riscurilor Catastrofale, care se desfasoara in Turcia. "Multe dintre companiile de asigurare nu vor supravietui unui seism major", crede Eugene Gurenko.

SOLUTII. Una dintre solutiile propuse de expertul Bancii Mondiale este implementarea unui pool de asigurare a riscurilor catastrofale care sa includa atat cutremurele, cat si inundatiile. Oficialul Bancii Mondiale este de parere ca acest pool nu poate lua nastere decat in baza unui parteneriat dintre asiguratori, reasiguratori si Guvernul de la Bucuresti. Acestea ar trebui sa infiinteze o companie de reasigurare a carei finantare sa implice toti asiguratorii primari din piata romaneasca si nu printr-o entitate controlata in mod unilateral de catre stat. "Acest reasigurator cu capital romanesc poate utiliza retrocesiunea pentru a plasa riscuri pe piata internationala de reasigurare. Se pot utiliza mai multe paliere sau nivele de acest tip", a precizat Gurenko. In plus, Guvernul ar putea prelua o parte dintre aceste riscuri, incasand in acelasi timp in mod direct proportional o parte din primele de reasigurare asociate. Gurenko spune insa ca de conducerea acestei societati trebuie sa se ocupe sectorul privat.

OBLIGATORIU. Aceste propuneri nu sunt noi pe piata asigurarilor. Ele au fost indelung dezbatute si la inceputul anului 2001, cand alaturi de constituirea pool-ului de asigurare a mai fost discutata si introducerea obligatorie a asigurarii locuintelor. Reprezentantii companiilor de asigurari apreciaza insa ca reactia populatiei fata de aceasta impunere ar fi una negativa, percepand-o ca pe un alt impozit. "Cred ca Guvernul trebuie sa gaseasca solutii pentru aceasta problema, iar o posibila masura in acest sens ar fi ca primele pentru asigurarea locuintelor sa fie achitate din impozitele care deja sunt platite statului", a declarat Laurentiu Plosceanu, directorul general al companiei ABC Asigurari. O alta problema este obisnuirea populatiei cu asigurarea obligatorie a locuintelor. "Va trece timp pana cand populatia se va obisnui si va apela la produsele de asigurare. Insa este clar ca Guvernul nu poate sa acopere pe scara larga pagubele cauzate de aceste riscuri catastrofale", crede Cornel Toma, directorul directiei de reasigurare al Allianz-Tiriac Asigurari. In prezent, numai 5% din populatie a incheiat o polita de asigurare a locuintei. Desi primele de asigurare pentru o locuinta evaluata la 25.000 de dolari ajung la circa 100 de dolari, populatia evita sa se asigure, din cauza procedurilor greoaie.

RISCURI

"In ultima perioada, evenimentele meteo severe din Europa au fost tot mai frecvente, iar riscul producerii unui cutremur in Romania nu reprezinta o gluma. Pagubele sunt tot mai mari, iar nevoia de asigurare a bunurilor este reala" - Sergiu Costache, Presedintele Xprimm
×
Subiecte în articol: economic asigurare