x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Dan Voiculescu: "Există soluţii concrete pentru bugetari!"

Dan Voiculescu: "Există soluţii concrete pentru bugetari!"

06 Iul 2010   •   00:00
Dan Voiculescu: "Există soluţii concrete pentru bugetari!"
Sursa foto: Dan Marinescu/Jurnalul Naţional

Senatorul Dan Voiculescu i-a propus preşedintelui Traian Băsescu, într-un mesaj publicat ieri, pe blogul personal, o soluţie concretă de compensare a consecinţelor reducerii salariilor bugetarilor fără a afecta bugetul de stat în următorii trei ani.
Redăm integral acest mesaj:  

"Soluţie concretă pentru bugetari - Se aude, domnule Băsescu?!
Bugetarii sunt, în acest moment, o categorie profund discriminată. 1,3 milioane de români, ajunşi ţapi is­păşitori pentru incompetenţa unora şi imoralitatea al­tora, sunt obligaţi să suporte, pe lângă creşterea TVA cu 5%, şi reducerea cu 25% a salariilor, disponibilizări ma­sive pe criterii incerte şi instabilitatea acută a cursu­lui de schimb - iar majoritatea dintre ei au rate în euro.

Pentru aceste persoane, diminuarea reală a veniturilor poate depăşi 40%. O astfel de redu­cere este practic intolerabilă şi următoarele 2-3 luni vor demonstra că această măsură va genera drame sociale acute. În asemenea condiţii, pentru că bugetarii au nevoie de soluţii concrete, fac următoarea propunere Preşedintelui României, cel care a anunţat şi a susţinut măsura reducerii salariilor:
Începând cu luna iulie, să se acorde bugeta­rilor titluri de stat cu o valoare nominală de
50-100 RON. Fiecare salariat va primi un număr de titluri proporţional cu reducerea suferită. Randamentul acestor titluri va fi cel puţin egal cu rata inflaţiei. Maturitatea: între 3 şi 5 ani. Tranzacţionarea titlurilor va fi strict reglementată pentru a se evita orice abuz.

Acţionând astfel, bugetul de stat pe anul în curs şi pe următorii doi ani nu va fi afectat, iar bugetarii vor putea vinde din titlurile primite pentru a suplini reducerile salariale şi a rezista crizei economice.

În acelaşi timp, va fi necesară o restructurare raţională şi pe criterii obiective a sistemului bugetar.
Este o soluţie morală, legală şi imediat apli­cabilă.
O veţi aplica, domnule Băsescu?!"

×
Subiecte în articol: economic