x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Datorii - Pomana publica fara efecte economice

Datorii - Pomana publica fara efecte economice

17 Ian 2007   •   00:00

La exact un an dupa ultima mare amnistie fiscala pentru cateva mari companii din subordinea Ministerului Economiei si Comertului, Guvernul anunta o noua stergere de datorii, in valoare de aproape un miliard de dolari. Beneficiarii iertaciunilor sunt in mare masura aceleasi companii. Deoarece stergerea datoriilor poate fi incadrata de UE la capitolul ajutor de stat, anuntul Guvernului privind stergerea datoriilor nu a fost urmat pana acum de o hotarare efectiva, care sa fie publicata in Monitorul Oficial.

DATORNICI. O parte insemnata din cele 34 de companii incluse pe lista este in imposibilitatea de a-si desfasura activitatea din cauza datoriilor acumulate. Buna parte din societatile care ar urma sa beneficieze de amnistia fiscala se afla, in acelasi timp si de multi ani, in topul celor mai mari datornici la bugetul de stat si la bugetul asigurarilor sociale. Cu datorii de peste 1,2 miliarde de euro, Termoelectrica supravietuieste doar din mila banului public.

Guvernul garanteaza creditele necesare aprovizionarii cu combustibili, constient ca nu va recupera banii, iar societatea nu-si poate achita datoriile la buget, deoarece lucreaza in pierdere. Alte societati propuse pentru stergeri de datorii au activitate in domeniul mineritului si al termocentralelor preluate de administratia locala. Lista integrala a societatilor ale caror datorii vor fi sterse poate fi citita in Saptamana Financiara.

×
Subiecte în articol: economic