Pe locul întâi în topul preferinţelor românilor, aşa cum era de aşteptat, a fost litoralul românesc, unde au fost cazaţi peste 35.000 de turişti.
"Anul acesta, la mare au fost pregătite pentru turişti peste 20.000 locuri de cazare, însă cererea a depăşit cu mult oferta iniţială, ajungând la 35.000", a declarat Dragoş Răducan, secretar general al Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).
Pe locurile următoare s-au clasat pensiunile rurale, cu 18.500 de turişti cazaţi, şi staţiunile montane, cu 18.000 de turişti, potrivit FPTR. În staţiunile montane au fost 13.000 de oameni, iar în Delta Dunării s-au cazat 2.000 de turişti. "Pe Valea Prahovei, gradul de ocupare a ajuns la 90%, iar în zonele agroturistice, capacitatea de cazare a fost vândută în întregime", a spus Dragoş Răducan. Preţul mediu pe litoral şi în staţiunile balneo a fost de 190 lei pentru un sejur de două nopţi.
Pentru zonele turistice de la noi din ţară, agenţiile de turism au vândut 86.500 de locuri, încasând 19,35 milioane de lei, potrivit FPTR. În ciuda crizei economice prin care trecem, 11.000 de români au cumpărat pachete turistice pentru diferite destinaţii externe, plătind pentru acestea peste 1,32 milioane de euro.
Majoritatea celor care au optat pentru o destinaţie externă, respectiv 9.000 de români, a preferat să petreacă 1 Mai pe litoralul bulgăresc. Cu toate acestea, Elena Udrea, ministrul Turismului, a declarat sâmbătă la Alba Iulia că nu există nici o bătălie cu bulgarii în turism.
"Am căzut şi eu în această capcană a bătăliei cu bulgarii. Nu avem nici o bătălie, ea se derulează mai mult aşa, la nivelul celor care vor să ne stimuleze prin ideea de competiţie. Sunt staţiuni în Bulgaria pe care e greu să le ajungem, acolo unde au investit nemţii, după cum sunt alte staţiuni care arată mult mai rău decât ale noastre. Noi nu am avut norocul să vină nemţii să investească în staţiunile noastre de pe litoral, le-am privatizat cumva între noi, şi nu am făcut bine", a spus Udrea.
Citește pe Antena3.ro