x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie De ce creşte francul elveţian.

De ce creşte francul elveţian.

de Daniela Ivan    |    14 Iun 2011   •   12:42
De ce creşte francul elveţian.

Cursul de referinta anuntat astazi de BNR pentru francul elvetian a atins maximul din acest an, de 3,4432 lei/franc, si s-a apropiat de nivelul record istoric. Si cursul euro-leu a crescut la 4,1732 unitati.

Francul elvetian s-a apreciat semnificativ luni in raport cu euro pe pietele internationale, astfel ca raportul oficial leu/franc a urcat la 3,4432 unitati, nivelul maxim din 30 decembrie. Comparativ cu nivelul de vineri, de 3,4086 ei/franc, referinta de marti este cu 3,46 bani mai mare.

La 30 decembrie, leul s-a situat la cel mai redus nivel din istorie fata de francul elvetian, de 3,4450 lei/franc.

Analistii internationali sustin ca francul elevetian se apreciaza pentru ca este considerata de catre investitori o moneda sigura, in acest moment.

"Nu pare sa existe alternativa la francul elvetian ca moneda de refugiu in acest moment", a declarat Ulrich Leuchtmann, director de strategie in cadrul Commerzbank, citat de Financial Times. Acesta a mai adaugat ca investitorii si-au pierdut increderea in celelalte doua monede majore de refugiu: dolarul si yenul. Acest lucru s-a intamplat pentru ca politica monetara extrem de relaxata a bancii centrale americane (Fed) i-a indepartat pe investitori de dolar, in timp ce perspectiva ca autoritatile japoneze sa intervina pentru limitatea aprecierii yenului i-a facut pe speculatori sa nu mai parieze pe avansul monedei japoneze.

In aceste conditii exista posibilitatea ca francul elvetian sa ajunga apropae la paritate cu euro. Acesta situatie ar putea aduce neplaceri celor care au luat credite in franci elvetieni. " Situatia actuala a celor care au accesat imprumuturi in franci elvetieni in urma cu cativa ani este mai putin favorabila, dupa ce moneda elvetiana s-a apreciat atat fata de leu, cat si fata de euro", a afirmat viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) Cristian Popa. El a mentionat ca o mare parte a creditelor in aceasta moneda au fost contractate pentru achizitia de locuinte, nu in scop investitional, si de aceea exista un risc redus de neplata. Vestea buna este ca ponderea creditelor in franci elvetieni in totalul imprumuturilor este redusa, iar unele dintre acestea au fost deja refinantate in euro, astfel incat riscul cresterii imprumuturilor neperformante este scazut, a mai spus Cristian Popa.

×