x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie De miercuri, CAS-ul scade cu 5 puncte procentuale

De miercuri, CAS-ul scade cu 5 puncte procentuale

de Daniela Ivan    |    30 Sep 2014   •   18:42
De miercuri, CAS-ul scade cu 5 puncte procentuale
Sursa foto: LIVIU SOVA/AGERPRES FOTO

Implementarea reducerii CAS cu cinci puncte procentuale la angajatori se face de la 1 octombrie, adică de astăzi. Totuşi, cum salariile din octombrie se plătesc în noiembrie, reducerea efectivă a CAS se va aplica începând cu veniturile aferente lunii următoare intrării în vigoare a legii, adică din 1 noiembrie. Legea care reglementează această măsură a fost publicată pe 19 septembrie în Monitorul Oficial, după ce cu o zi înainte fusese promulgată de preşedintele Traian Băsescu, după luni întregi de opoziţie şi critici.

Pentru ultimele trei luni ale acestui an, golul de venituri la buget este evaluat la 1,12 miliarde lei, iar pentru 2015, este vorba despre 6,48 miliarde lei. Banii vor proveni din creşterea încasărilor din accize, din reducerea evaziunii fiscale şi din banii recuperaţi de la firmele aflate în insolvenţă, a precizat, în nenumărate rânduri, premierul Victor Ponta.

“Aplicarea acestei măsuri va contribui la atragerea investiţiilor şi la stimularea muncii în România. Reducerea poverii fiscale asupra forţei de muncă va susţine crearea de noi locuri de muncă, generând efecte economice pozitive atât pentru companii, cât şi pentru salariaţi”, a declarat Ioana Petrescu, ministrul de Finanţe.
Reducerea CAS cu cinci puncte procentuale la angajatori, de la 20,8% la 15,8% din fondul de salarii realizate, va plasa România pe locul 2 în regiune din prisma celor mai mici costuri cu asigurările sociale, după Slovacia, unde în prezent contribuţia angajatorilor pentru pensii se ridică la 14%, potrivit unui studiu realizat de Accace.


×