x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie De unde vrea Guvernul să scoată 2 miliarde de euro

De unde vrea Guvernul să scoată 2 miliarde de euro

de IncomeMagazine    |    13 Mar 2013   •   07:28
De unde vrea Guvernul să scoată 2 miliarde de euro
Sursa foto: jim pruitt/Getty Images/iStockphoto

O serie de ţări, inclusiv România, au încercat să facă apel la bogaţi rugându-i să pună umărul la greutăţile crizei. Spania a reinstituit taxa pe marile averi anulată înaintea crizei, iar în SUA senatorii se opun din răsputeri „legii Buffett”, care ar mări cota impozitului pe venit în cazul milionarilor. Pentru moment, capitaliştii şi latifundiarii români pot răsufla uşuraţi. Spunem pentru moment pentru că, deşi o lege similară ca esenţă a fost respinsă de către deputaţi, proiectul suprataxării marilor averi nu a dispărut din programul de guvernare al premierului Victor Ponta.

Citeste si Profilul românului pe care şi-l doresc britanicii. Poveştile tinerilor care "cerşesc" o zi de muncă

Deşi morale în spirit, majoritatea tentativelor de impozitare a marilor averi au fost deseori contraproductive. Milionarii din vremurile noastre, ca şi aristocraţii şi apoi burghezia europeană, s-au opus dintotdeauna şi vehement imixtiunii statului în propriile finanţe. Vremurile au trecut, iar lumea bogaţilor... nu s-a schimbat.

Astăzi, cei care apelează la taxa de solidaritate pe marile averi încearcă să redistribuie în mod echitabil greutăţile crizei. Totuşi, dificultăţile şi costurile legate de activarea acestei taxe sunt atât de mari, încât unii fiscalişti cred că nu face daraua cât ocaua. Acestea să fi fost şi motivele deputaţilor care anul trecut au respins un proiect de lege privind taxa de solidaritate pe marile averi? Mai mult ca sigur că nu. Parlamentarii au demonstrat de nenumărate ori solidaritate „transpartinică” în protejarea propriilor interese. Întâmplarea face ca, de această dată, interesele parlamentarilor să coincidă cu cele ale marilor proprietari şi capitalişti din România.

Citeste si Roubini: "Anul 2013 va aduce prăpad peste lume"

Cum văd bogaţii taxa?
În general, românii au o problemă cu noile taxe. Este valabil şi în cazul milionarilor. Ionuţ Negoiţă, coproprietar al hotelurilor RIN şi dezvoltator imobiliar, dar şi acţionar la clubul Dinamo, nu vede cu ochi buni această suprataxă. „Voi plăti dacă legea o va cere, dar prefer să nu. Nimănui nu-i place să scoată suplimentar bani din buzunar”, spune omul de afaceri. „Se naşte Lenin!”, a exclamat un alt cunoscut om de afaceri român întrebat ce părere are despre proiectul taxei pe marile averi. Dacă facem un exerciţiu de imaginaţie şi presupunem că România va impune un control strict în circulaţia capitalurilor, chiar şi aşa nimeni nu garantează că bogaţii ţării vor plăti în solidar. Şi pentru ce? Pentru erorile de management ale statului român? „Probabil că îmi voi îngropa «aurul» în grădină, dar tot nu voi plăti această dare”, precizează posesorul unei averi din categoria celor vizate de proiectul legii taxei de solidaritate.

Citeste si România, în "lesa" FMI. Ce-am pierdut şi ce am câştigat de când am semnat acordul

Ce îi aştepta pe marii avuţi

Deşi proiectul nu a trecut de votul în plen al Camerei Deputaţilor (cameră decizională), actualul Executiv menţine ideea suprataxării marilor averi în lista priorităţilor de guvernare. O variantă luată în calcul este şi impozitarea suplimentară a veniturilor de peste 1.000 de euro. Aceasta iniţiativă este enumerată laolaltă cu alte măsuri menite să aducă bani la bugetul de stat: taxa pe tranzacţiile financiare şi impozit pe proprietăţile suplimentare la nivel european sau redevenţele mărite la resursele naturale concesionate.

Citeste si Submarinele nucleare rusesti din TITAN devin mai agresive

Daniel Chiţoiu, ministrul Finanţelor, recunoaşte că impozitarea suplimentară a veniturilor de peste 1.000 de euro este un proiect care încă se discută în interiorul USL. „Nu s-a ajuns încă la o înţelegere în cadrul alianţei în ceea ce priveşte impozitarea suplimentară a veniturilor mari şi nu pot spune cu siguranţă dacă această iniţiativă va fi adoptată în 2013”, a declarat Daniel Chiţoiu pentru Income Magazine.

Citeste si Producătorii români de smartphone-uri intră în lupta cu giganţii mondiali

Pană la tranşarea acestei probleme, Fiscul, mai precis Direcţia de Verificări Fiscale din cadrul ANAF, responsabilă cu marile averi, a luat în vizor 30 de milionari în legătură cu care există suspiciuni că ar fi declarat mai puţin comparativ cu averea reală. Potrivit noului Cod fiscal, organul de control poate verifica persoanele fizice din proprie iniţiativă sau la sesizarea oricărei părţi interesate (inclusiv alte pesoane fizice). Verificarea constă în compararea între veniturile declarate de contribuabil şi situaţia fiscală personală a acestuia. Dacă un contribuabil este prins cu diferenţe semnificative între veniturile declarate şi situaţia fiscală personală (diferenţa mai mare de 10%, dar nu mai puţin de 50.000 lei), Fiscul comunică avizul de verificare şi stabileşte noua bază impozabilă ajustată. Cercetarea ANAF este în plină desfăşurare.

Citeste si Cât ar fi plătit Ion Tiriac dacă am fi avut o taxă de solidaritate?




×
Subiecte în articol: taxa pe marile averi