x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Decât afaceri în România, mai bine în  Kazahstan

Decât afaceri în România, mai bine în  Kazahstan

de Adrian Stoica    |    27 Oct 2016   •   10:50
Decât afaceri în România, mai bine în  Kazahstan
Sursa foto: BernardaSv/Getty Images/iStockphoto

România ocupă poziţia 36 în clasamentul “Doing Business 2017”, elaborat de Banca Mondială, cu un punctaj total de 74,26 puncte, după Kazahstan. Deşi scorul general înregistrat de România în acest an este cu 0,14 puncte mai mare decât cel consemnat anul trecut, România a pierdut o poziţie în acest clasament anual care analizează economiile a 190 de ţări.

Potrivit raportului Băncii Mondiale, ţara noastră a făcut progrese în domeniul plăţii taxelor, unde a câştigat patru poziţii faţă de anul trecut, însă a pierdut 11 poziţii la indicatorul demararea unei afaceri. România devansează în acest clasament ţări precum Bulgaria - locul 39, Ungaria - locul 41, Belgia - 42, Italia - 50 sau Turcia - 69, dar este devansată de Polonia, aflată pe poziţia 24, Cehia - 27, Slovenia - 30, Slovacia - 33 sau Kazahstan - 35.

Conform Băncii Mondiale, România a înregistrat cea mai mare cădere, 11 poziţii până pe locul 62, la indicatorul demararea unei afaceri.

"România a făcut demararea unei afaceri mai dificilă prin creşterea timpului necesar pentru înregistrarea pentru TVA", se arată în raportul Băncii Mondiale. Pe de altă parte, România a făcut cele mai mari progrese la plata taxelor, indicator la care se clasează pe locul 50 la nivel mondial, cu patru poziţii mai sus decât anul trecut. Noua Zeelandă ocupă prima poziţie în ierarhia statelor unde este cel mai uşor să faci afaceri, fiind urmată de Singapore, Danemarca, Hong Kong, China, Coreea de Sud, Norvegia, Marea Britanie, SUA, Suedia şi Fosta Republică Iugoslavă Macedonia. Pe ultimele locuri se află ţări africane Eritreea şi Somalia.

Raportul BM analizează 190 de economii pe baza a 11 criterii, precum demararea unei afaceri, obţinerea unui credit, accesul la reţeaua de electricitate etc

×