x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Decizie controversată: Impozitul minim nu va fi desfiinţat

Decizie controversată: Impozitul minim nu va fi desfiinţat

de Daniela Ivan    |    01 Aug 2009   •   00:00

Guvernul va menţine impozitul minim, introdus la înce­putul lunii mai, dar va încerca să nu majoreze cota unică şi TVA. Astfel, firmele vor duce povara ineficienţei Cabine­tului Boc de a restructura cheltuielile cu banul public.



Guvernul nu va reuşi să menţină deficitul bugetar la un nivel sub 7% din PIB şi va fi obligat să efectueze noi reduceri de cheltuieli bugetare, încercând să nu majoreze cota unică şi TVA, dar păstrând impozitul minim, conform datelor prezentate ieri investitorilor de premierul Boc şi de mi­nistrul Finanţelor.

Surse participante la discuţie au declarat agenţiei Mediafax că şeful Guvernului, Emil Boc, şi minis­trul Finanţelor, Gheorghe Pogea, au expus reprezen­tan­ţilor mediului de afaceri situaţia actuală a economiei, în contextul discuţiilor cu FMI, explicând că efectele crizei economice sunt majore, iar Guvernul nu va putea menţine în acest an deficitul bugetar la un nivel sub 7% din PIB.

Premie­rul şi ministrul le-au spus investitorilor că "încearcă" să nu majoreze TVA şi cota unică de impozitare, arătând că Un­ga­ria a ridicat nivelul TVA, dar efectele rezultate au fost negative. Ei au explicat în acest context utilitatea impozitului minim, susţinând că, dacă ar fi dispus de resurse bugetare suficiente, nici nu s-ar fi gândit să introducă această taxă.

Deocamdată este greu de calculat dacă Finanţele au adunat mai mulţi bani din impozitul minim, având în vedere că multe firme şi-au îngheţat activitatea, pentru că nu mai era rentabilă. În pri­me­le şase luni au fost radiate sau şi-au suspendat activitatea 115.000 de firme, iar, în a doua jumătate a anului, un nu­măr apropiat de societăţi se vor închide din lipsa creditării, a costurilor mari cu împrumuturile şi a impozitului minim, a anunţat miercuri Ovidiu Nicolescu, pre­şe­dintele Consiliului Naţional pentru Întreprinderi Private Mici şi Mijlocii din România. Acesta a mai precizat că statul român va ieşi în pagubă de 500 de milioane de euro.

×
Subiecte în articol: economic