x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Deficit bugetar de 5,8 miliarde lei

Deficit bugetar de 5,8 miliarde lei

de Daniela Ivan    |    25 Mar 2010   •   00:00

Bugetul de stat a înregistrat în primele două luni un deficit de 5,8 miliarde lei, adică 1,1%.



Asta înseamnă că noi, românii, am consumat cu 5,8 miliarde de lei, circa 1,38 miliarde de euro, mai mult decât am avut. Cu alte cuvinte, ne-am împrumutat pentru a putea plăti salariile bugetarilor, pensiile, dar şi veniturile nesimţite ale directorilor de la companiile de stat.

Foarte grav este că acest deficit a fost realizat în condiţiile creşterii cheltuielilor cu 5,8% comparativ cu perioada similară a anului trecut şi a scăderii veniturilor cu 3%, potrivit Ministerului Finanţelor Publice. Dacă guvernul nu va reuşi să pună stavilă risipei bugetare nu ne vom încadra în deficitul programat pentru acest an de 6,3% din PIB.

Mai ales că reprezentanţii CE au atenţionat că "deficitul pentru 2010 ar putea fi mai nefavorabil decât cel proiectat în program, ţinând cont că unele dintre măsurile care au ca scop reducerea cheltuielilor, precum reducerea numărului de angajaţi din sectorul public, sunt dificil de realizat din punct de vedere social şi politic". Însă pentru 2011 şi 2012 lucrurile ar putea sta mult mai rău, având în cedere că guvernul s-a angajat să se încadreze la finalul lui 2012 într-un deficit bugetar de 3% din PIB.

×
Subiecte în articol: redactie