x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Deficitul bugetar al SUA a depăşit 1.000 mld. dolari

Deficitul bugetar al SUA a depăşit 1.000 mld. dolari

14 Iul 2009   •   00:00

Statele Unite au acumulat, în primele nouă luni ale anului fiscal 2008-2009, încheiate la finele lunii iunie, un deficit bugetar record de peste 1.000 de miliarde de dolari, de aproape patru ori mai mare decât cel înregistrat în primele trei trimestre ale perioadei anterioare de raportare.



Exprimând deteriorarea gravă a sistemului finanţelor publice din SUA, acesta este cel mai mare deficit bugetar înregistrat după încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial.

Golul uriaş de finanţare înregistrat în acest an a fost determinat de recesiune şi de programele de stimulare economică şi salvare a companiilor introduse de guvern.

Programul de salvare a băncilor introdus de administraţia Bush, de 700 miliarde de dolari, şi programul de stimulare economică implementat de Obama, de 787 miliarde de dolari, au reprezentat două iniţiative record pentru Statele Unite.

În contextul celei mai severe şi prelungite recesiuni din ultima jumătate de secol, Casa Albă a estimat, în luna mai, un deficit de 1.840 miliarde de dolari pentru această perioadă, faţă de 459 miliarde de dolari în perioada de raportare 2007-2008.
Unii economişti de pe Wall Street estimează un deficit de 1.500 miliarde de dolari pentru anul fiscal 2008-2009, care se va încheia în septembrie.

Iunie este a noua lună consecutivă în care guvernul american raportează deficit bugetar. Cea mai lungă perioadă de deficit înregistrată în Statele Unite s-a întins pe parcursul a 11 luni.
Mediafax

×
Subiecte în articol: economic dolari