Deficitul bugetar pe 2019 se va cifra în jurul valorii de 4%, iar execuţia va fi îmbunătăţită pe partea de cheltuieli, a declarat ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu. El a anunţat că va merge cu proiectul de lege în acest sens la Parlament, astfel încât acesta să fie dezbătut în comisii înainte de sărbătorile de iarnă.
„Va fi foarte greu să mergem sub 4%, dar cât mai aproape de 4%”, a spus Câţu.
Acesta a amintit că premierul Ludovic Orban le-a cerut miniştrilor, la începutul şedinţei de Guvern de săptămâna trecută, să diminueze cheltuielile „care nu sunt necesare în acest moment, să facă economii”, precizând că de multe ori, la sfârşit de an, se fac estimări cu privire la execuţia bugetară.
„Sper să avem o execuţie mai bună, dar nu pe partea de reduceri de cheltuieli, că acolo cred că va fi greu”, a arătat ministrul Finanţelor, adăugând că îşi doreşte o „colectare mai bună”.
Parc auto învechit
În privinţa cheltuielilor, instituţiile publice se pot aştepta însă la o perioadă de austeritate. „Nu cred că este nevoie să ne mai reînnoim parcul de maşini în fiecare an la ministere. Vă spun că Ministerul Finanţelor trăieşte foarte bine cu un parc mai învechit, suntem ok, nu este o prioritate în acest moment”, a afirmat Florin Câţu.
Termenul pe care ministrul Finanţelor şi l-a propus pentru aducerea bugetului în Parlament este de 15-20 decembrie. „Sper să pot să mă ţin în continuare de el. Va fi înainte de sărbătorile de iarnă, cu siguranţă”, a spus Cîţu, la RFI.
Acuze la Teodorovici
Ministrul Finanţelor a reluat acuzele la adresa guvernanţilor precedenţi, menţionând că şi el, „şi Consiliul Fiscal, şi instituţiile internaţionale” au arătat că veniturile la buget sunt supraestimate. Acesta a concluzionat că din 28 ianuarie, Eugen Teodorovici, fostul ministru al Finanţelor, „ştia foarte bine că s-ar putea să aibă veniturile supraestimate în buget”. Florin Câţu a subliniat că, în aprilie, după trei luni de execuţie bugetară, au apărut, într-o notă internă, „primele semne serioase”, în care o estimare a încasărilor arăta o nerealizare de 4,5 miliarde de lei din program.
A fost un dezmăţ în ceea ce priveşte cheltuielile acestea inutile, aruncate în părţi neproductive, în ultimii trei ani de zile, şi trebuie să oprim această practică.
Florin Câţu, ministrul Finanţelor