x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Dependente de mame

Dependente de mame

04 Dec 2009   •   00:00
Dependente de mame
Sursa foto: Dragoş Savu/Jurnalul Naţional

Din ce în ce mai multe companii bat la uşa patronilor pentru a aduna banii cu care să treacă cu bine de criză. Creditarea din ce în ce mai grea pe care o acuză managerii companiilor din România îi trimite pe directori cu căciula în mână în faţa acţionarilor.



O serie de mari companii aparţinând unor diverse industrii din ţara noastră au convenit în ultima perioadă să îşi majoreze capitalul. Rafo, Banca Transilvania, Banca Comercială Carpatica şi Michelin România sunt printre cei mai mari actori din economie care au ales să se adreseze proprietarilor pentru a se capitaliza. Industria şi sectorul financiar sunt cu predilecţie cele care apelează la astfel de surse de finanţare. Rafo Oneşti vrea să îşi majoreze capitalul social cu 173,5 milioane de lei, până la 2,19 miliarde de lei, şi să aducă garanţii pentru un credit de 330 milioane de euro destinat modernizării rafinăriei, potrivit unui comunicat transmis BVB (foto). Majorarea ar urma să fie făcută cu 173,5 milioane de lei de Balkan Petroleum, reprezentând contravaloarea investiţiilor de mediu şi tehnologice prevăzute în contractul de privatizare a rafinăriei.

INDUSTRIE
În luna septembrie, Compagnie Financiere Michelin, parte a producătorului francez de anvelope auto Michelin, preciza că ar putea majora capitalul subsidiarei româneşti cu 510 milioane de lei - circa 120 milioane de euro - la aproape 950 milioane de lei, prin aport în numerar. Acţionarii companiei metalurgice Laminorul Brăila (LMRU) au aprobat şi aducerea de bani de acasă, de la 75,2 milioane de lei la 104 milioane de lei, prin aport de numerar, potrivit unui comunicat remis Rasdaq.

Reţeaua de supermarketuri G'Market îşi va majora şi ea capitalul social cu 2,3 milioane de euro, până la un total de 6,4 milioane de euro, beneficiind de o investiţie din partea acţionarului său majoritar Anchor Grup. G'Market analizează mai multe amplasamente, în vederea extinderii lanţului de supermarketuri în anii următori.

BĂNCI

Banca Transilvania îşi majorează şi ea capitalul cu 26,6 milioane de lei, până la suma de 1,086 miliarde de lei, prin conversia unor obligaţiuni în acţiuni. Banca Comercială Carpatica, listată la Bursa de Valori Bucureşti, a primit şi ea de la acţionari o infuzie de 23,87 milioane de lei, capitalul social ajungând la 139,6 milioane de lei. Capitalul social al băncii MKB Romexterra ar putea creşte cu 97,91 milioane de lei, de la 194,44 milioane de lei în prezent, printr-o emisiune de circa 34,97 milioane de noi acţiuni, dacă acţionarii vor aproba operaţiunea la 30 decembrie.

ASIGURĂRI

GROUPAMA a hotărât majorarea capitalului la OTP Garancia Asigurări cu 33,5 milioane de lei, prin emiterea a 335.000 de acţiuni noi, cu o valoare nominală de 100 de lei, potrivit unui raport al CSSPP. Astfel, capitalizarea companiei a crescut cu 40%, până la 118,34 milioane de lei. Până la finele lui septembrie, grupul de asigurări injectase deja 128 milioane de euro în cele trei companii achiziţionate în România - BT Asigurări, ASIBAN şi OTP Garancia. Companiile care activează pe piaţa financiară românească au primit de la acţionarii străini injecţii de capital de 323,66 milioane de euro în iulie şi în august, de 4,3 ori mai mult decât în lunile similare din 2008. În primul semestru, străinii au capitalizat subsidiarele bancare din România cu 168,4 milioane de euro, în timp ce asiguratorii au primit 150 milioane de euro.

×
Subiecte în articol: economic