x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Depindem de Italia si de Germania

Depindem de Italia si de Germania

de Adrian N. Ionescu    |    18 Aug 2005   •   00:00
Depindem de Italia si de Germania

Peste 34% din exporturile romanesti pleaca spre Italia (20,6%) si Germania (14,1%), potrivit ministrului delegat Iuliu Winkler, seful Departamentului pentru Comert din Ministerul Economiei si Comertului. "Dincolo de succesul relatiilor comerciale cu cele doua tari, trebuie remarcata si vulnerabilitatea volumului exporturilor noastre de evolutia economiilor lor. Daca acolo ceva nu mai merge bine, exporturile noastre pot suferi considerabil", apreciaza Winkler.

DEFICITE. Pe de alta parte, in primul semestru al acestui an, valoarea importurilor de "produse minerale si energetice" a fost mai mare cu 1,46 miliarde de euro decat cea a exporturilor. Suma constituie grosul deficitului comercial cu Federatia Rusa si, partial, Kazahstanul, avand in vedere ca mai ales din aceste tari importam gaze naturale si petrol. Rusia este al treilea mare exportator in tara noastra (7,8% din totalul importurilor noastre), dupa Italia si Germania, dar nu se numara printre primii zece importatori de marfuri romanesti.

De altfel, diferenta dintre valoarea importurilor si cea a exporturilor a ajuns la 4,2 miliarde de euro, acestea din urma crescand cu 16,6% fata de primul semestru al anului trecut, pana la 10,53 miliarde de euro. Winkler crede ca aceasta crestere este un semn bun pentru acomodarea companiilor romanesti la fenomenul aprecierii leului. Mai ales ca, "in Uniunea Europeana, unde merge majoritatea exporturilor noastre, cresterea economica a fost sub asteptari", completeaza ministrul delegat pentru Comert. Cresterea importurilor (22,9% fata de semestrul I al anului trecut), insa, este foarte apropiata de proportia in care acestea au crescut in intreg anul 2004.

MUNCA LA AMBASADE. Toata lumea, firme si autoritati, asteapta mai mult de la cei 110 consilieri economici de pe langa ambasadele Romaniei din toata lumea. Aproximativ o treime dintre acestia au fost schimbati din functie de la inceputul anului, dar pentru ca au implinit varsta de pensionare sau si-au depasit mandatul, si nu pentru ca nu au avut rezultate. Autoritatile romane nu au gasit inca metoda de a masura eficienta reprezentantilor sai comerciali, dar in septembrie se va lansa proiectul celei dintai strategii romanesti post decembriste de promovare a exportului, a promis Iuliu Winkler. (Adrian N. Ionescu)

×
Subiecte în articol: economic