x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Deșeurile de plastic de unică folosință au ajuns la un nivel RECORD, în pofida reglementărilor

Deșeurile de plastic de unică folosință au ajuns la un nivel RECORD, în pofida reglementărilor

de Redacția Jurnalul    |    06 Feb 2023   •   12:30
Deșeurile de plastic de unică folosință au ajuns la un nivel RECORD, în pofida reglementărilor

Deșeurile din plastic de unică folosință au crescut cu 6 milioane de tone în perioada 2019-2021, arată un studiu realizat de ONG-ul Minderoo Foundation, citat de Reuters.

Deși în ultimii ani au apărut reglementări mai drastice în acest sens, UE interzicând ambalajele din plastic de unică folosință, producătorii nu au depus eforturi pentru reciclare. Numai în anul 2021 au fost produse 139 de milioane de tone  de deșeuri de plastic de unică folosință, cu 6 milioane de tone mai mult față de anul 2019.

"Să nu ne facem iluzii, criza deşeurilor din plastic se va înrăutăţi semnificativ până când vom vedea un declin anual al consumului de plastic de unică folosinţă", arată cercetarea. 

Cantități uriașe de plastic au ajuns la gropile  de gunoi ori au fost aruncate în mări și oceane. Totodată, și procesul de producție al acestora poluează, emițiând în atmosferă gaze cu efect de seră. 

În topul celor mai mari producători de polimeri, aflați în plasticul de unică folosință, se află grupul petrolier american Exxon Mobil, urmat de gigantul chinez Sinopec. Amândouă companiile își cresc producția cu circa 4-5 milioane de tone anual. 

Circa 137 milioane de tone de plastic de unică folosinţă a fost produsă în 2021 din combustibili fosili și se estimează că va crește cu 17 milioane de tone până în 2027. 

Totodată China produce circa jumătate din cele 15 milioane de noi capacități de producție deschise între 2019-2021. Autoritățile de la Beijing au promis, în 2021, că vor lua măsuri pentru reducerea producției și a folosirii plasticului de unică folosință. 
 

 

×
Subiecte în articol: deseuri plastic