x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Despagubiri - Circul alegerii proprietarilor

Despagubiri - Circul alegerii proprietarilor

de Adrian N. Ionescu    |    11 Mai 2006   •   00:00
Despagubiri - Circul alegerii proprietarilor

Numiti peste noapte, noii membri ai Consiliului de Supraveghere al Fondului Proprietatea au lipsit de la intalnirea cu asociatiile fostilor proprietari, actionari ai Fondului. Intalnirea a avut ca scop constituirea unui consiliu consultativ, care sa-si desemneze doi reprezentanti in conducerea Fondului.

Doar sapte din 17 asociatii de fosti proprietari si reprezentantii catorva actionari ai Fondului Proprietatea au participat ieri la o intalnire cu Nicolae Ivan, fostul presedinte al Consiliului de Supraveghere al Fondului, actual director executiv, in scopul de a se constitui intr-un consiliu consultativ, "pentru o mai buna colaborare".

GRABA. Numirea "peste noapte" a noilor membri ai Consiliului de Supraveghere a accentuat perceptia de "constructie pripita", care caracterizeaza dezbaterile privind Fondul Proprietatea. Noul Consiliu nu a fost reprezentat la intalnirea de ieri decat de fostul sau presedinte, Nicolae Ivan, in noua sa calitate de director general. Ivan a solicitat fostilor proprietari sa-i propuna pe membrii Consiliului consultativ, care la randul sau va desemna doi reprezentanti in Consiliul de Supraveghere.

A fost cat pe-aci ca demersul, desfasurat in fata camerelor de luat vederi, sa fie torpilat de certurile "in direct" dintre reprezentantii unora dintre asociatii. Astfel ca, daca noul presedinte al Fondului, Alexandru Paunescu, a lipsit, au fost din belsug apelative tip "comunistule" sau "infractorule". Cei seriosi au reusit cu greu sa se faca auziti. Toata lumea si-a revendicat un loc in Consiliul de Supraveghere.

FONDUL ESTE LEGAL. Printre avocatii prezenti s-au numarat si cei care ii reprezinta pe mostenitorii marelui industrias antebelic Malaxa, ai nu mai putin renumitului Auschnidt, ai proprietarilor Bancii Hrisoveloni, ca si ai unor actionari ale caror detineri in Fond insumeaza multe sute de milioane de euro.

"Despagubirea prin intermediul Fondului Proprietatea este perfect legala, din moment ce a trecut cu bine prin Parlament, ca lege organica", a spus unul dintre avocati, in replica la declaratia consilierului prezidential Theodor Stolojan. Stolojan a declarat luni ca nu are baza juridica decat suma exacta stabilita prin titlul de despagubire, nici mai mult, nici mai putin.

SACRIFICATII. Pe de alta parte, putinii specialisti prezenti ieri au recunoscut ca o data cu listarea la Bursa a Fondului, cei care se vor grabi sa-si vanda actiunile o vor face in pierdere, eventual sub valoarea nominala, cotatiile urmand sa se stabilizeze pe parcursul mai multor luni. Cei care vor avea mai multe actiuni vor putea intretine procesul de formare a unor cotatii stabile prin "sacrificarea" unor mici pachete de actiuni, pierderile urmand sa fie recuperate prin cresterea ulterioara a cotatiilor. Cei care nu vor avea mult de sacrificat si nu-si vor angaja brokeri profesionisti vor pierde definitiv.

"Stabilitatea cotatiilor la Bursa are nevoie de intrarea pe piata a marilor investitori occidentali, care nu vor veni decat atunci cand tranzactiile cu actiunile Fondului vor atinge valori de zeci de milioane de euro", considera reprezentantul unei asociatii teritoriale.

"EU NU VAND"
Primele tranzactii vor fi alimentate tocmai cu actiunile provenind din titlurile cumparate la 30%- 35% din valoarea lor nominala de speculanti bucurosi sa incaseze dublu pe ele, potrivit sursei mentionate. "Eu nu voi vinde la voia intamplarii", a spus Gabriel Grozavescu, care are peste 2,1 milioane de actiuni. Gozavescu a fost detinut politic si candideaza si el pentru unul dintre cele doua locuri in Consiliu de Supraveghere. Deocamdata nu se stie nimic despre felul in care se va lucra de acum inainte. Fostul presedinte Nicolae Ivan a refuzat sa vorbeasca in numele noilor sai sefi, motivand ca rolul sau este acum unul executiv.
×
Subiecte în articol: economic fondului