x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Despăgubiri pentru crescătorii de porci

Despăgubiri pentru crescătorii de porci

de Adrian Stoica    |    01 Dec 2016   •   19:30
Despăgubiri pentru crescătorii de porci
Sursa foto: agnormark/Getty Images/iStockphoto

Producătorii de carne de porc vor beneficia de un ajutor de adaptare excepţional în valoare de aproximativ 11 milioane de euro, bugetat din fonduri naţionale şi europene, potrivit unei hotărâri adoptate de Guvern.

Potrivit unui comunicat al Executivului, sprijinul are scopul să compenseze pierderile înregistrate de producătorii de carne de porc din cauza contextului global nefavorabil, cauzat de dezechilibrul raportului dintre cerere şi ofertă. "Jumătate din suma alocată finanţării acestui sprijin, respectiv 5,448 milioane de euro, provin din fonduri europene (...), iar jumătate din fonduri naţionale", se arată în comunicat. Perioada pentru care se acordă ajutorul este 1 septembrie 2015 - 31 mai 2016, "deoarece din analiza bazei de date privind clasificarea carcaselor a rezultat că în această perioadă exploataţiile autorizate de către ANSVSA şi înregistrate în Registrul Naţional al Exploataţiilor (RNE) au livrat pentru abatorizare porci cu preţuri foarte scăzute, producătorii înregistrând pierderi de venit". Suma cuvenită fiecărui producător agricol să calculează de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură.

Pentru obţinerea ajutoarelor financiare producătorii agricoli trebuie să depună cererile la centrele judeţene ale Agenţiei de Plăţi până pe 8 decembrie 2016.

×