x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie DIICOT a blocat conturile firmei de brokeraj Mobinvest

DIICOT a blocat conturile firmei de brokeraj Mobinvest

25 Mar 2010   •   00:00

DIICOT, Administraţia Finanţelor Publice Oradea şi doi executori judecătoreşti au blocat conturile firmei de brokeraj Mobinvest Oradea, a anunţat, joi, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM).



Comisia a fost înştiinţată la 15 martie de poprirea conturilor Mobinvest, se arată într-un atestat emis joi de autoritate.

CNVM a oprit activitatea Mobinvest în iulie 2008.
Instituţia blocat şi conturile societăţii, din două în două săptămâni, permiţând numai alimentarea acestora. Decizia autorităţii de reglementare a pieţei de capital a venit după ce în urma unor controale s-au identificat mai multe încălcări ale legislaţiei.

Potrivit CNVM, Mobinvest folosea banii clienţilor fără acordul acestora pentru a tranzacţiona în contul altor clienţi. De asemenea, societatea de brokeraj a constituit depozite la termen prin utilizarea fondurilor clienţilor fără a avea acordul expres al acestora.

Ulterior opririi activităţii, firma de brokeraj a fost pusă sub administrare specială, în perioada august-decembrie 2008, iar în decembrie CNVM i-a retras autorizaţia de funcţionare, cerând acţionarilor dizolvarea societăţii. Totodată, CNVM le-a interzis directorului general, Gavril Avram, şi unui reprezentant al compartimentului de control să mai activeze pe piaţa de capital pentru perioadă de trei ani, respectiv doi ani.

Întrucât conturile în care clienţii Mobinvest aveau portofoliile au fost blocate între 9 iulie şi 5 decembrie 2008, unii clienţi au acţionat în instanţă atât firma, cât şi Comisia. Tribunalul Bihor le-a dat câştig de cauză şi a obligat CNVM şi Mobinvest să plătească clienţilor suma de 7,5 milioane lei pentru pierderile înregistrate ca urmare a blocării conturilor în perioada respectivă, când bursa a scăzut cu aproape 50%.

×
Subiecte în articol: redactie