Deprecierea leului la începutul acestui an ar putea fi considerată un atac speculativ, având în vedere că tranzacţiile interbancare de pe piaţa interbancară sunt mult mai mari decât operaţiunile cu clientela, a declarat ieri viceguvernatorul băncii centrale, Eugen Dijmărescu (foto).
Deprecierea leului la începutul acestui an ar putea fi considerată un atac speculativ, având în vedere că tranzacţiile interbancare de pe piaţa interbancară sunt mult mai mari decât operaţiunile cu clientela, a declarat ieri viceguvernatorul băncii centrale, Eugen Dijmărescu (foto). “Probabil că astfel de atacuri apar în perioade în care există slăbiciuni, iar în ultimul timp au fost mai multe date negative. Tranzacţiile interbancare de pe piaţa valutară mult mai mari decât cele în reacţia cu clienţii ar putea duce şi la concluzia că este un atac speculativ”, a afirmat Dijmărescu. Banca centrală va continua o sterilizare agresivă a lichidităţii şi speră că va fi ajutată în acest proces de Ministerul Economiei şi Finanţelor.
Leul s-a apreciat uşor comparativ cu moneda europeană, BNR anunţând ieri un curs de referinţă de 3,6978 lei pentru un euro, în scădere cu 1,28 bani comparativ cu rata publicată luni. Declaraţiile viceguvernatorului Dijmărescu referitoare la angajamentul BNR privind adoptarea oricărei măsuri necesare pentru atingerea ţintei de inflaţie, inclusiv o nouă majorare de dobândă, au contribuit la atenuarea deprecierii leului. Banca Mondială a atras atenţia că vulnerabilităţile economiei româneşti sunt mai mari decât în alte ţări în curs de dezvoltare, una dintre cauze fiind nivelul ridicat al deficitului de cont curent şi deprecierea leului, potrivit raportului “Perspective economice globale 2008”.