x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie DLAF trimite Gala Bute la DNA

DLAF trimite Gala Bute la DNA

de Elena Stan    |    30 Apr 2012   •   09:30
DLAF trimite Gala Bute la DNA

Risipa banilor europeni de la bugetul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, sub conducerea Elenei Udrea, nu a putut trece neobservata de inspectorii Departamentului de Lupta Antifrauda (DLAF). Investigatiile facute de inspectorii DLAF in cazul Galei Bute au confirmat campania Jurnalului National. Contractul incheiat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului cu Europlus Computers SRL, firma lui Rudel Obreja, organizatorul Galei "Campion pentru Romania", a ajuns in atentia DNA pentru posibile acte de coruptie si alte fapte penale comise in principal de Rudel Obreja.

In nota de control inaintata catre Directia Nationala Anticoruptie este descris modul in care Obreja, presedinte al Federatiei Romane de Box, a dat dreptul de exclusivitate in organizarea galei de box firmei sale SC Europlus Computers. In baza acestui contract de exclusivitate, firma lui Obreja a obtinut, prin negociere directa de la MDRT, condus la acel moment de Elena Udrea, un contract de 10.175.168 de lei pentru "Promovarea brandului turistic al Romaniei".

Udrea l-a vrut pe Bute la Bucuresti
Jurnalul National a scris in nenumarate randuri despre cum Elena Udrea a vrut ca Lucian Bute sa boxeze la Bucuresti si despre masurile luate de MDRT pentru a putea sponsoriza acest meci. "Vom sustine organizarea unui meci al lui Lucian Bute la Bucuresti, deoarece un astfel de meci va atrage atentia intregii lumi asupra Bucurestiului", spunea Elena Udrea in noiembrie 2010. Zis si facut. La jumatate de an distanta, MDRT semna un parteneriat cu Lucian Bute pentru promovarea brandului turistic. Udrea vorbea cu convingere despre meciul din Bucuresti. "Federatia Romana de Box este cea care isi asuma greul organizarii, insa noi vom fi alaturi de organizatori, pentru a avea in final un spectacol grandios si, speram, o noua victorie", declara Elena Udrea in aprilie 2011.

De aici s-a pus in miscare un intreg mecanism care a facut posibila finantarea galei cu bani europeni. Cum scopul declarat era aducerea lui Bute la Bucuresti, Udrea a modificat Programul anual de marketing si promovare turistica, aprobat prin HG 14/14.01.2011 printr-un ordin special. Astfel, "activitatile de promovare pe plan national si international in cadrul Galei Internationale de Box Profesionist" organizata de Federatia Romana de Box au fost incluse in Ordinul 1389 din 27.04.2011 privind cheltuielile eligibile din fonduri europene.

La randul sau, Rudel Obreja stia cu mult timp inainte ca va organiza gala de box. Inspectorii DLAF au aratat ca acesta a modificat obiectul de activitate al firmei Europlus Computers, cu doua luni inainte de meci, cu activitati secundare "servicii de reprezentare media" si "Activitatile agentiilor de publicitate". Firma insa nu a angajat vreun specialist in aceste domenii, din datele ITM reiesind ca pana la momentul la care a primit contractul de la minister avea doar patru angajati si aceia in regim part-time: un contabil, un subinginer electronist, un inginer electromecanic si un consilier juridic. Inspectorii DLAF au ajuns la concluzia ca firma lui Rudel Obreja nu avea in nici un caz capacitatea tehnica si profesionala de a organiza o asemenea gala sau de a presta servicii de promovare.

Contractul a fost atribuit direct
Odata stabilit ca meciul este oportun pentru promovarea brandului de tara, a urmat procedura de achizitie a serviciilor de promovare. Numai ca, in loc de Federatia Romana de Box, invitatia la negocieri a fost transmisa catre Europlus Computers SRL, firma lui Rudel Obreja. "Prin prezenta va rugam sa participati in calitate de ofertant la sedinta de negociere pentru atribuirea contractului de servicii de promovare a Romaniei ca destinatie turistica si a brandului turistic national pe plan national si international cu prilejul desfasurarii Galei Internationale de Box Profesionist organizata de Federatia Romana de Box", potrivit Invitatiei de participare, postata pe site-ul MDRT.

Credit platit de MDRT
Imediat dupa obtinerea contractului de la MDRT, firma lui Obreja a luat un credit de la BRD, garantand cu sumele ce urmau sa fie obtinute din acest contract. MDRT a platit, la 1 februarie 2012, o prima transa din contract, in valoare de 8.116.800 de lei. Plata s-a facut din bugetul MDRT, insa urma sa fie decontata din Fondul European de Dezvoltare Regionala. Cererea de rambursare a fost depusa in 16 februarie, insa autoritatea de management a acestui proiect in Romania a suspendat verificarea ei, pana la incheierea controlului DLAF.

Inspectorii DLAF au descoperit ca firma lui Obreja a cerut decontarea unor cheltuieli care nu aveau legatura cu gala in valoare de 239.493,82 de lei. "Aceste cheltuieli se refera la bilet de avion pentru Denisa Obreja, haine la comanda pentru Rudel Obreja, comisionul din vanzarea biletelor de intrare la gala, servicii de cazare si masa achizitionate inainte de incheierea contractului cu MDRT pentru un grup de persoane care nu sunt angajatii Europlus Computers SRL, dineu dupa gala de box din 9 iulie sau servicii de consultanta prestate in perioada iulie 2011 – ianuarie 2012", afirma inspectorii DLAF.

MDRT arunca vina pe Obreja
Imediat dupa ce DLAF a sesizat DNA in acest caz, MDRT a trimis un comunicat in care se disculpa. "Implicarea Ministerului in organizarea galei de box consta doar in achizitionarea unor servicii de publicitate pentru promovarea brandului turistic national al Romaniei in timpul galei si a celorlalte evenimente conexe", mentioneaza MDRT . In plus, in comunicat se sustine ca ministerul a achizitionat serviciile de publicitate potrivit legii si nu a platit chiar toti banii, deoarece nu a fost respectat contractul. MDRT a decis sa achite doar 1,54 de milioane de euro (fara TVA), in timp ce suma stabilita initial in contract a fost de 1,93 de milioane de euro (fara TVA).

×
Subiecte în articol: economia