x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Doar 56,2% din firmele româneşti au profit

Doar 56,2% din firmele româneşti au profit

de Daniela Ivan    |    14 Feb 2008   •   00:00

Numărul firmelor profitabile a scăzut în primele şase luni din 2007, după aderarea la Uniunea Europeană, se arată într-un studiu al Comisiei Naţionale de Prognoză

Numărul firmelor profitabile a scăzut în primele şase luni din 2007, după aderarea la Uniunea Europeană, se arată într-un studiu al Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP). În document se arată că participarea României la piaţa unică europeană, prin cerinţele de competitivitate şi calitate, a afectat într-o oarecare măsură performanţele agenţilor economici în anul 2007. Astfel la nivelul semestrului I din 2007 numărul de agenţi care înre­gistrează profit (56,2%) a scăzut şi s-a majorat corespunzător numă­ru­lui de agenţi care au înregistrat pierderi (43,8%). După tipul proprietăţii, sectorul cooperatist şi obştesc a înre­gistrat cea mai mare profitabi­litate (10,6%), faţă de 6,4%, cât a fost la nivel naţional. 

 

ACTIVITĂŢI. “Deşi cea mai mare rată a profitabilităţii se re­gă­seşte la alte servicii (hoteluri, în­vă­ţăm­ânt, activităţi de asistenţă so­cială, activităţi de asigurări, închirie­ri de autoturisme), respectiv 18,9%, totuşi atât transporturile (6,7%), cât şi construcţiile (8,6%) şi industria (5,8%) rămân sectoare importante care contribuie la creşterea economică durabilă, crearea de noi locuri de muncă, creşterea competitivităţii economiei şi dezvoltarea clasei de mijloc”, susţine CNP.

×
Subiecte în articol: economic