x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Dobânzi și penalități aplicate contribuabililor de către ANAF

Dobânzi și penalități aplicate contribuabililor de către ANAF

01 Iul 2019   •   13:18
Dobânzi și penalități aplicate contribuabililor de către ANAF

Întrucât mai sunt câteva zile până se împlinește termenul de depunere a declarației unice, trebuie să știi câteva lucruri despre dobânzile și penalitățile la întârzierea achitării obligațiilor fiscale de către contribuabili. Potrivit Ghidului ANAF, persoanele fizice și juridice vor fi sanționate și în cazul în care nu-și declară veniturile ori le declară greșit.

Atât dobânzile, cât și penalitățile de întârziere sunt calculate din ziua imediat următoare expirării termenului de scadență și până la data stingerii sumei datorate inclusiv și se fac venit la bugetul căruia în aparține creanța principală. În plus, penalitatea de întârziere nu înlătură obligația de plată a dobânzilor.

Acestea sunt comunicate contribuabililor prin Decizie referitoare la obligațiile fiscale accesorii reprezentând dobânzi și penalități de întârziere.

Penalitățile de nedeclarare sunt datorate pentru obligațiile fiscale principale și sunt stabilite de organul de inspecție fiscală prin decizii de impunere. Nivelul penalității de nedeclarare este de 0,08% pentru fiecare zi, începând cu ziua imediat următoare scadenței și până la data stingerii sumei datorate. Această sancțiune nu poate fi mai mare decât nivelul creanței fiscale principale la care se aplică. Aceasta nu este stabilită dacă este mai mică de 50 de lei. Poate fi redusă cu 75%, la cerere, dacă obligațiile fiscale principale se sting prin plată ori compensare.

Nivelul dobânzii este de 0,02% pentru fiecare zi de întârziere.

Nivelul penalității este de 0,01% pentru fiecare zi de întârziere.

Nu sunt datorate dobânzi și penalități de întârziere pentru sumele datorate cu titlu de amenzi de orice fel, obligațiile fiscale accesorii stabilite potrivit legii, cheltuielile judiciare, cheltuielile cu executarea silită, sumele confiscate și cele care reprezintă contravaloarea în bani a bunurilor și sumelor confiscate care nu sunt găsite la locul faptei.

 

×