Diferenta intre dobanzile la credite si cele acordate la depozite de catre bancile romanesti ramane cea mai mare din Europa. In urmatorii ani, dobanzile la lei vor trebui sa se alinieze la dobanda practicata la euro.
|
DORINTA. George Copos spune ca bancile ar trebui sa scada dobanzile la credite
|
DOBANZI. Ratele dobanzilor la depozitele atrase de banci au scazut prea mult, in timp ce dobanzile practicate la credite mai pot fi reduse. "Bancherii considera ca marjele actuale de profit sunt prea mici, si aici ar fi cazul sa opereze o stabilizare in jurul marjei de 5,5%, care include nivelul rezevelor minime obligatorii ale BNR", a afirmat Copos. Dupa toate probabilitatile, nivelul dobanzilor la creditele in lei se va stabiliza la un nivel de 15% pe an, chiar daca pentru a intra intr-adevar in competitie cu creditele in valuta nivelul acestora ar trebui sa mai scada.
ECONOMII. Desi a inregistrat, de departe, cel mai inalt ritm de crestere a depozitelor bancare din zona, Romania se afla mult in urma statelor central si est-europene in privinta economiilor din sistemul financiar. Raportul fata de Bulgaria este mai slab cu 1 la 2, iar fata de Polonia, de 1 la 4. Doar 329 de euro figureaza in dreptul Romaniei ca medie a depunerilor pe locuitor, fata de 1.401 euro, cat este media in Europa Centrala si de Est. Media depozitelor pe cap de locuitor este de 2.431 de euro in Croatia, 1.864 de euro in Ungaria, 1.666 de euro in Slovacia si 759 de euro in Bulgaria.
PLASAMENTE
|
Bancile atrag lei de la populatie la 7% si plaseaza la BNR la o dobanda de 8% pe an, diferenta din care trebuie sa scada o serie de costuri. Lichiditatea este ridicata pe piata bancara, pentru ca, pe de o parte, bancile au atras sume mari in lei de la populatie acum doua, trei luni, cand dobanzile la lei erau atractive. In prezent populatia se orienteaza in special catre creditele in valuta, astfel ca bancile s-au trezit peste noapte cu un excedent in lei. "Solutia de iesire din aceasta situatie ar putea fi plasarea resurselor in lei, de care dispun bancile, in credite, in special in credite de consum", ne-a declarat George Copos.
|
Citește pe Antena3.ro