x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Dobânzile scad după vacanţă

Dobânzile scad după vacanţă

de Vali Blanaru    |    03 Iul 2009   •   00:00
Dobânzile scad după vacanţă
Sursa foto: Bogdan Stamatin/Mediafax

Dobânzile la credite şi depozite se vor reduce la fel de repede cum s-a făcut şi ajustarea deficitului de cont curent, iar când românii vor reveni din vacanţă vor găsi rate mai mici, consideră guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.



Dobânzile se vor ajusta la fel de repede precum s-a făcut ajustarea deficitului de cont curent. Când se vor întoarce din vacanţă, românii vor găsi dobânzile ajustate, a spus ieri Isărescu. El a mai arătat că există bază, astfel încât, consumul, cu părţile lui bune, să îşi reia creşterea. "Nu văd de ce ar trebui să stimulăm suplimentar creditarea", a explicat Isărescu. El a menţionat că oricum stimularea creditării nu trebuie să se facă pe aceleaşi baze. Potrivit BNR, creditul acordat sectorulului privat, în special în ceea ce priveşte împrumuturile către firme, şi-a încetinit semnificativ creşterea, dinamica anuală a acestuia atingând minimul ultimilor şapte ani atât la nivel agregat, cât şi pe componente. Banca Centrală a redus, marţi, rata dobânzii de politică monetară cu 0,5 puncte procentuale, la 9%, precum şi rezervele minime obligatorii pentru pasivele băncilor, la 15% lei şi 35% la valută.

CREDITE CU ŢÂRÂITA
Cu toate acestea frenezia creditării nu se va relua. "E greu să convingi băncile comerciale, după şocurile prin care au trecut, să finanţeze investiţii. Nici o bancă comercială nu o să arunce acum cu bani, după ce s-au dat cu capul de prag", consideră Isărescu. Guvernatorul a precizat că direcţia principală pe care trebuie să o urmeze autorităţile pentru ieşirea din criză este alocarea resurselor către investiţii, care au un efect mare de multiplicare în economie.

Prioritatea autorităţilor din România, inclusiv a BNR, este în ce măsură se va reuşi să se reia creşterea economică pe baze sănătoase. "Ajung la alte priorităţi, iar următoarea este reluarea avansului economiei, respectiv în ce măsură autorităţile vor reuşi să repună economia pe partea creşterii, şi mai ales nu oricum, să nu o repună pe partea de creştere din trecut. Pentru că atunci am făcut degeaba aceste eforturi", a spus Isărescu.

El a comparat situaţia României cu o persoană care ţine regim de slăbire, face eforturi, iar atunci când se opreşte revine la stilul de viaţă iniţial şi aproximativ la aceeaşi greutate ca înainte, iar încercările au fost degeaba.

Pe de altă parte, guvernatorul Isărescu a reamintit că avem programe de ieşire din criză sub forma acordurilor semnate de autorităţile române cu UE, FMI şi alte organisme internaţionale, România neavând nevoie de alte programe anticriză.

TERAPIA PRIN ÎNCREDERE

Recâştigarea încrederii, respectiv darea unei viziuni lumii de afaceri, este esenţială pentru ca România să-şi revină din criza actuală. "La ieşirea din criză binenţeles că îţi trebuie şi ceva înţelepciune, iar de multe ori graba strică treaba. Pot să spun că esenţial în momentul actual în România este redarea încrederii, care este punctul de start al oricărui proces de ieşire rapidă din criză", a spus Isărescu. El a explicat că şi crearea unor programe credibile este o altă componentă esenţială pentru redarea încrederii.

"Este esenţial să credem că avem programe şi să dăm o viziune lumii de afaceri. Pentru ca România să-şi revină este esenţială recâştigarea încrederii, să dăm o viziune lumii de afaceri. Simţim cu toţii că lumea de afaceri şi România este debusolată în acest moment", a afirmat Isărescu. El a arătat că România a dus o lipsă a credibilităţii din anii '90 încoace, iar de multe ori a trebuit să se importe credibilitate. Isărescu a spus că acest lucru s-a întâmplat în anul acesta, când autorităţile au trebuit să apeleze la acorduri pentru import de credibilitate.

×
Subiecte în articol: isărescu economic romania