x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Dosarul preturilor de transfer – importanța acestuia și caracteristicile unui dosar bun

Dosarul preturilor de transfer – importanța acestuia și caracteristicile unui dosar bun

29 Noi 2021   •   11:02
Dosarul preturilor de transfer – importanța acestuia și caracteristicile unui dosar bun

Dosarul prețurilor de transfer este un document care se întocmește pentru tranzacțiile dintre companiile aparținând aceluiași grup de companii și pentru tranzacțiile dintre o companie și sediul permanent al acesteia.

Scopul unei documentații privind prețurile de transfer este de a demonstra că prețurile de transfer au fost în conformitate cu principiul pieței libere, ceea ce înseamnă că termenii și condițiile aplicate în tranzacțiile cu părți afiliate au fost identice cu cele care ar fi fost aplicate și între întreprinderi independente.

Dosarul prețurilor de transfer este un document care se întocmește pentru tranzacțiile dintre companiile aparținând aceluiași grup de companii și pentru tranzacțiile dintre o companie și sediul permanent al acesteia.

Scopul unei documentații privind prețurile de transfer este de a demonstra că prețurile de transfer au fost în conformitate cu principiul pieței libere, ceea ce înseamnă că termenii și condițiile aplicate în tranzacțiile cu părți afiliate au fost identice cu cele care ar fi fost aplicate și între întreprinderi independente.

Dosarul preturilor de transfer este întocmit urmând principiul ”separate entitty”. Aceasta înseamnă că o parte afiliată este văzută ca o entitate separată care este independentă de grup și nu ca o parte inseparabilă a unei singure afaceri unificate. Prevederile legislative privind dosarul prețurilor de transfer sunt cuprinse în Codul Fiscal, Codul de Procedură Fiscală și Ordinul 442/2016.

De ce este important dosarul prețurilor de transfer?

De când au fost introduse pentru prima dată de Statele Unite în 1994, reglementările cu privire la necesitatea pregătirii dosarului prețurilor de transfer s-au răspândit în întreaga lume. În timp ce abordările individuale ale fiecărei țări cu privire la documentare variază semnificativ, numărul de țări care impun pregătirea unui dosar de prețuri de transfer crește în fiecare an.

Creșterea continuă a cerințelor de documentare a prețurilor de transfer, combinată cu o creștere dramatică a volumului și a complexității comerțului internațional intra-grup fac ca dosarul prețurilor de transfer să fie una dintre prioritățile de top pe agendele atât ale autorităților fiscale, cât și ale companiilor.

În economia integrată globală de astăzi, dosarul prețurilor de transfer nu ar trebui privit doar ca un instrument de conformitate ci mai degrabă, conformarea prin pregătirea dosarului prețurilor de transfer ar trebui gândită ca având ramificații multi-jurisdicționale.

Privită în această lumină, funcționarea eficientă a sistemului internațional de prețuri de transfer în economia globală prezintă o oportunitate de coordonare internațională în vederea simplificării și consolidării obligațiilor de conformare ale afacerilor, asigurând în același timp că autoritățile fiscale au pregătit accesul la informațiile necesare pentru a-și aplica în mod eficient reglementările privind prețurile de transfer.

Cum beneficiază o companie de pe urma dosarului prețurilor de transfer?

Un dosar al prețurilor de transfer calitativ este cel mai bun mijloc pentru o companie internațională de a evita ajustările inutile și concepțiile greșite care pot apărea în controlul fiscal efectuat de autoritățile fiscale din diferite țări. O companie poate reduce semnificativ riscul ajustărilor prețurilor de transfer efectuate ulterior și, prin urmare, riscul dublei impuneri internaționale prin întocmirea unei documentații detaliate pentru fiecare an fiscal.

În legătură cu întocmirea documentației, tranzacțiile cu părțile afiliate sunt identificate și deciziile privind prețurile de transfer ale acestora sunt luate în mod controlat. Întocmirea documentației poate ajuta, de asemenea, compania să interpreteze mai bine tranzacțiile intra-grup și funcțiile aferente acestora.

Este recomandabil să se pregătească cu atenție dosarul prețurilor de transfer și acesta să fie actualizat o dată pe an. Compilarea documentației și actualizarea acesteia în mod regulat permite companiei să utilizeze imediat informațiile actualizate legate de tranzacții. Dacă nu există schimbări majore în operațiunile companiei, actualizarea anuală a documentației este destul de ușoară și simplă. Poate fi necesar să se actualizeze doar, de exemplu, cifrele cheie.

Chiar dacă societatea nu este obligată să întocmească un dosar preturi transfer complet, este recomandabil ca întreprinderile multinaționale să își documenteze întotdeauna tranzacțiile cu părțile afiliate. Informațiile documentate cu atenție sunt utile dacă compania întocmește o documentație completă sau discută probleme cu autoritățile fiscale ulterior.

Care sunt caracteristicile unei documentații bune?

O documentație bună privind prețurile de transfer este de așa natură încât, după ce a citit-o, o persoană, care nu cunoaște compania înainte, ar trebui să înțeleagă cum este operată afacerea companiei și ce factori o afectează, care sunt funcțiile, activele utilizate și riscurile asumate împărțite între părțile afiliate în fiecare tranzacție cu părți afiliate.

În plus, o documentație bună se deosebește prin faptul că studiile de comparabilitate incluse în aceasta sunt efectuate în bazele de date folosite și de către autoritățile fiscale și mai ales urmează rigorile impuse de către echipele de inspecție fiscală.

Care sunt reglementările în domeniul prețurilor de transfer

Principalele reglementări în domeniul prețurilor de transfer în Europa sunt Liniile Directoare emise de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).

Astfel marea majoritate a țărilor din Europa a preluat reglementări din aceste Linii Directoare OCDE în propria legislație.

Inclusiv România a preluat o bună parte din aceste Linii Directoare în legislația internă, mai multe informații despre acestea putându-se regăsi în articolul transfer pricing Romania.

Concluzii

Pentru a combate practicile fiscale agresive (presupuse) ale companiilor multinaționale, există deci acum cerințe standard de documentare a prețurilor de transfer.

Obiectivele acestor cerințe sunt în primul rând de a forța companiile să acorde o atenție sporită conceptului de prețuri de transfer și de a crea astfel o cultură a conformării în domeniul prețurilor de transfer. Pe lângă aceasta, dosarele de prețuri de transfer oferă autorităților fiscale o privire de ansamblu asupra riscurilor potențiale. În cele din urmă, contribuie la desfășurarea mai rapidă a unei inspecții fiscale.

În cele din urmă, trebuie remarcat faptul că întocmirea dosarului prețurilor de transfer este un exercițiu de lungă durată care trebuie reluat în fiecare an.

×