x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie “Dr. Doom”: Europa e în pericol de a recădea în recesiune

“Dr. Doom”: Europa e în pericol de a recădea în recesiune

26 Ian 2011   •   16:33
“Dr. Doom”: Europa e în pericol de a recădea în recesiune

Zona euro şi Marea Britanie sunt vulnerabile în faţa riscului de a recădea în recesiune chiar dacă restul lumii recuperează, a declarat la forumul de la Davos economistul Nouriel Roubini, cel supranumit “Dr. Doom”.

În privinţa Europei, Roubini a spus că scăderea-surpriză cu 0,5% a produsului intern brut de pe ultimul trimestru din 2010 în Marea Britanie, coroborată cu problemele de la periferia UE, fac Europa vulnerabilă la o recesiune in W, potrivit The Guardian.

Declaraţiile sale vin după ce zona euro se confruntă cu o intensificare a crizei datoriilor în Europa. Grecia şI Irlanda au fost forţate să accepte pachete de ajutorare.

Economistul care a prezis criza a mai precizat că există patru mari riscuri: ameninţarea că criza se va întinde la Spania, care este “prea mare pentru a da faliment si prea mare pentru a fi salvată”; faptul că datoriile Greciei au făcut-o practic insolventă; povara băncilor care şi-au încarcat balanţele contabile cu credite date în ţări ca Irlanda şI inabilitatea ţărilor aflate în criză de a găsi soluţii de creştere.

Lipsa oricarei “luminiţe de la capătul tunelului” duce către riscuri sociale în zona euro.

Roubini a comparat lumea cu un “pahar pe jumătate plin, pe jumătate gol”.

×