În timp ce Dan Voiculescu este închis în urma unei condamnări politice, mii de români se bucură de sprijinul acordat de preşedintele fondator al Partidului Conservator în bătălia cu justiţia şi hăţişul birocratic. Cei peste 2.000 de români care mai aveau de recuperat sumele depuse la CEC înainte de 1989 pentru cumpărarea unui autoturism au început de săptămâna trecută să intre în posesia banilor. Ei se alătură celor peste 37.000 de români care şi-au recuperat banii în 2008, sprijiniţi tot de Dan Voiculescu. Ca senator, Dan Voiculescu a iniţiat Legea nr. 146/2007 pentru despăgubirea celor care au depus banii la CEC înainte de Revoluţie. Nu a fost deloc un drum uşor nici pentru beneficiarii acestei legi, şi nici pentru Dan Voiculescu, senatorul care, la un moment dat, nu a ezitat să-şi pună în joc mandatul de parlamentar pentru a grăbi adoptarea unor legi importante pentru români. Ca şi în bătălia cu regimul Băsescu, Dan Voiculescu nu a făcut nici un pas înapoi, şi, susţinut de cei pe care i-a ajutat, cu multă încredere şi determinare, a putut să tragă linie în bătălia pentru recuperarea banilor depuşi de miile de români. “Rezultatul eforturilor noastre s-a concretizat ieri, printr-o Hotărâre de Guvern. Aşadar, încheiem învingători această luptă”, scria Dan Voiculescu pe 14 mai.
O lege iniţiată de Dan Voiculescu a ajutat peste 39.000 de români să-şi recupereze banii depuşi înainte de 1989
Ultimii deponenţi care au depus bani la CEC înainte de ’89 ca să-şi cumpere un autoturism şi-au recuperat abia în aceste zile o parte din pierdere. Este vorba despre aproximativ 2.000 de oameni care, în perioada 1990-1992, şi-au transferat depozitele de la CEC (făcute înainte de 1989) la Banca Română pentru Dezvoltare (BRD) în acelaşi scop. Ceilalţi 37.000 de deponenţi, care nu şi-au transferat banii depuşi pentru Dacii de la CEC la BRD i-au primit în anul 2008. În urmă cu şase ani, printr-o hotărâre de guvern, statul a decis să-i despăgubească pe români. Din cauza unor probleme legislative, pentru cei 2.000 de oameni, decizia a fost pusă în practică abia de săptămâna trecută.
Se aştepta doi-trei ani pentru un autoturism
Înainte de Revoluţie, oamenii puneau banii la CEC ca să-şi cumpere un autoturism şi aşteptau câte doi-trei ani până le venea rândul să-şi ridice maşina. Cererea era mult mai mare decât oferta, aşa că oamenii erau nevoiţi să se înscrie la CEC şi să aştepte. Uzina de la Piteşti producea 70.000-80.000 de bucăţi anual, însă pentru producţia internă se dădeau numai 15.000-20.000 de autoturisme pe an, iar restul mergeau la export. Se mai importau autoturisme Skoda, Trabant sau Lada, însă şi acestea erau foarte puţine. “Am depus banii ’89-’90. Aveam 57-58 de ani. Acum am 82”, a spus B.I. Trist este că abia acum, după 25 de ani, procesul recuperării banilor depuşi pentru Dacii este încheiat. Oamenii şi-au recuperat doar o parte din pierdere pentru că devalorizarea îşi spune cuvântul. După mai bine de 25 de ani de aşteptare şi zeci de procese în instanţă, acum cu banii luaţi nu mai pot să-şi cumpere nici măcar o jumătate de Dacie. “Sunt bucuros, dar e târziu”, a spus T.M., unul dintre cei 2.000 de deponenţi. Şi M.I. a declarat că “am depus pentru o Dacie şi am luat o jumătate. Pentru că în 25 de ani ei nu ne-au dat nici un fel de dobândă”. În prezent, cea mai ieftină maşină produsă de Dacia Piteşti (Logan) este 6.990 de euro, cu TVA.
Asistenţă juridică gratuită
Preşedintele fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, a fost iniţiatorul legii pentru despăgubirea celor care au depus banii la CEC înainte de revoluţie. Iniţiativa s-a concretizat în Legea nr. 146/2007, prin care 37.000 de români şi-au recuperat banii în anul 2008. De atunci, Dan Voiculescu i-a susţinut permanent şi pe cei care şi-au transferat banii de la CEC la BRD şi care din cauza unor probleme legislative nu au putut să-şi ia banii în acelaşi timp cu ceilalţi. “Am început lupta alături de ei în primul meu mandat de senator, în urmă cu 7 ani, printr-o propunere legislativă, concretizată prin Legea nr. 146/2007. Ţelul meu, încă de atunci, a fost să îi susţin să-şi recupereze banii şi să li se facă dreptate. Ne-am bucurat de o primă victorie când peste 37.000 de persoane au reuşit atunci, după o aşteptare de aproape două decenii, să-şi recupereze sumele depuse la bancă înainte de Revoluţie”, scria Dan Voiculescu pe blogul personal pe 14 mai. În plus, Dan Voiculescu nu i-a uitat nici pe cei 2.000 de oameni care şi-au mutat depozitele la BRD şi le-a acordat sprijin juridic gratuit pentru procesele pe care le-au avut cu statul român. “Nu i-am abandonat nici pe cei prinşi în iţele birocraţiei, cei peste 2.000 de oameni, care tot în dorinţa de a obţine o Dacie, apucaseră să îşi mute în perioada 1990-1992 depozitele de la CEC la BRD. În decembrie 2013, i-am asigurat că îi voi sprijini gratuit pentru a-şi primi banii înapoi. Rezultatul eforturilor noastre s-a concretizat ieri, printr-o Hotărâre de Guvern. Speranţa care i-a motivat pe toţi devine realitate palpabilă până pe 3 septembrie 2014, data limită pân la care cele 2.000 de persoane se pot prezenta cu documentele necesare la orice agenţie BRD. Aşadar, o dată cu hotărârea de ieri a Guvernului încheiem învingători această luptă”, a mai scris Dan Voiculescu pe blog.
“Ne-am bucurat de o primă victorie când peste 37.000 de persoane au reuşit, după o aşteptare de aproape două decenii, să-şi recupereze sumele depuse. (...) Nu i-am abandonat nici pe cei prinşi în iţele birocraţiei, cei peste 2.000 de oameni. (…) Rezultatul eforturilor noastre s-a concretizat ieri, printr-o Hotărâre de Guvern. Aşadar, încheiem învingători această luptă”, Dan Voiculescu, 14 mai 2014