x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie După prăbuşirea ratingului de ţară, Ungaria vrea din nou acord cu FMI

După prăbuşirea ratingului de ţară, Ungaria vrea din nou acord cu FMI

de Vali Blanaru    |    18 Noi 2011   •   14:15
După prăbuşirea ratingului de ţară, Ungaria vrea din nou acord cu FMI

Ministrul ungar al Economiei, György Matolcsy, va anunta, astazi, o misiune a FMI aflata la Budapesta pentru o evaluare obisnuita a economiei Ungariei ca guvernul vrea un nou acord de cooperare cu institutia financiara, a declarat premierul ungar, Viktor Orbán, citat de cotidianul Portfolio.

Acordul ar trebui sa fie de tip preventiv, asemanator cu cel incheiat de Romania. Prabusirea forintului la un minim istoric fata de euro si cresterea puternica a costurilor la care se finanteaza statul au fortat guvernul de la Budapesta la o intoarcere "rusinoasa", de 180 de grade, inapoi la FMI, potrivit Financial Times.

Intrucat din cauza politicii guvernului de a impune o taxa speciala pe banci creditarea s-a redus puternic in Ungaria, nu este de mirare ca pana si statul are probleme in a imprumuta bani.

Presiunea de a cere ajutorul Fondului trebuie sa fi fost "coplesitoare", altfel "razboinicul politic" Viktor Orban nu s-ar fi predat niciodata, mai scrie publicatia britanica.

Premierul Orban se tine insa tare si spune ca Ungaria a ajuns la sfarsitul perioadei de stabilizare financiara si se afla acum in pragul unei etape de crestere. "A venit momentul cand trebuie sa inregistram crestere. Ministrul Economiei a decis ca pentru asta avem nevoie de un acord cu FMI. Ungaria s-a aflat intr-o situatie mai grava decat Grecia la schimbarea guvernului. Aveam nevoie de ajutor, iar FMI ne spunea ce sa facem. Acum am vrea sa ajungem la un acord de asigurare cu FMI. Nu vrem sa renuntam la libertatea deciziilor; nimeni nu poate limita suveranitatea economica a Ungariei in viitor", a spus Orban.

“Un nou acord cu FMI, ajustat la o economie care este deja potrivita propriilor noastre interese poate fi un instrument util pentru noi. Spre deosebire de acordul precedent, acesta va creste independenta noastra financiar-economica si va fi o asigurare care va consolida increderea investitorilor in Ungaria', a anuntat ministerului Economiei din Ungaria.

In 2008, Ungaria a devenit prima tara din Uniunea Europeana care a cerut un imprumut de urgenta de la FMI in timpul crizei financiare globale. Budapesta a intrerupt insa relatiile cu FMI in 2010 dupa ce actualul guvern de centru-dreapta a fost numit in functie.

Acum ungurii si-au schimbat parerea dupa ce agentiile de rating le-au redus cotatiile. Decizia Strandard & Poor's de a retrograda perspectiva ratingului Ungariei (“BBB minus cu perspectiva negativa' la “sub supraveghere cu implicatii negative' inseamna ca o coborare in categoria junk este iminenta, fiind posibil sa aiba loc chiar luna viitoare, au declarat luni analistii de la Nomura. Decizia de vineri a S&P a venit imediat dupa ce o alta mare agentie de evaluare, Fitch Ratings, a retrogradat perspectiva pentru ratingul “BBB minus' atribuit Ungariei la negativa de la stabila.
Analistul Nomura, Attard Montalto, crede ca o retrogradare a Ungariei din partea Fitch este posibila in vara in timp ce in cazul Moody's acest lucru este posibil in luna decembrie a acestui an sau in luna ianuarie 2012.

Anuntarea unui nou acord cu FMI ar trebui sa stopeze vanzarile masive de active de catre investitori, ca urmare a posibilelor retrogradari de catre Fitch si S&P, au declarat surse apropiate situatiei, citate de portalul ungar Origo.

"Graba aparenta a Ministerului Economiei in publicarea unei declaratii, care pare ca nu a fot coordonata cu FMI, ar putea fi un semn ca guvernul a vrut sa faca o prima miscare inainte de o posibila retrogradare a tarii in urmatoarele zile. Ne asteptam la volatilitate pe pietele din Ungaria pana la clarificarea termenilor unui eventual acord cu FMI", a declarat economistul Citigroup Eszter Gargyan.

×
Subiecte în articol: rating de tara ungaria