Unul dintre cele mai neaşteptate efecte ale cutremurului de 8,9 grade din Japonia ar putea fi reintrarea României în recesiune, din moment ce revenirea economică a ţării noastre este slabă iar dobânzile mai mari ne pot afecta mai puternic decât alte state, relevă Strategia Fiscală pe perioada 2012-2014.
“Strategia este elaborată într-un context internaţional marcat încă de riscuri şi incertitudini, de tipare divergente de creştere economică de la o ţară la alta, de reintensificarea tensiunilor geopolitice, precum şi în contextul prognozelor interne încă fragile ale principalilor indicatori macroeconomici (...) Efectele cutremurului din Japonia readuc în discuţie recesiunea globală, care poate afecta şi România, având în vedere climatul de psihoză a catalicsmelor care pot avea un impact asupra pieţelor. Acesta ar putea fi simţit şi în ţara noastră", se arată în document.
Guvernul speră că scăderea unor exporturi nu va fi de lungă durată.
Efectele mondiale menţionate ar putea fi creşterea dobânzilor la titlurile de stat, investiţii mai mici şi aversiune la risc, la care se adaugă şi influenţa negativă a problemelor din zona euro.
Dacia a anunţat recent că va opri o parte a producţiei în perioada 22 aprilie - 2 mai din cauza unor probleme financiare pe care anumiţi furnizori ai săi le au, a anunţat compania săptămâna trecută. Problema este că Dacia este primul exportator al României iar dacă şi alte companii ar fi afectate de penuria de componente produse în Japonia, atunci impactul asupra României ar putea fi şi mai mare. Nokia este al doilea exportator al ţării noastre, iar The Guardian scria în 11 aprilie că printre cele mai afectate companii de lipsa de componente nipone se află Nokia, liderul mondial la telefoane mobile, Research in Motion (RIM) - care produce BlackBerry şI Sony Ericsson. Publica'ia nota că vânzările de smartphone-uri pot scădea cu până la 5%. Printre principalele probleme avute se află bateriile cu litiu-ion, unde 70% din producţia mondială de baterii pentru telefoane, tablete PC şi laptopuri provine din Japonia. Efectele pe termen lung ar putea fi văzute cel mai bine spre finale lunii mai, când stocurile se vor temina şi se va cunoaşte exact ce companii nipone şi-au repornit producţia.
Documentul menţioneză, totuşi, că în acest an poate fi înregistrată o economică de 1,5%.