x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie E.ON: "Statul trebuie să vândă 51% din Hidroelectrica dacă vrea să construiască hidrocentrale noi"

E.ON: "Statul trebuie să vândă 51% din Hidroelectrica dacă vrea să construiască hidrocentrale noi"

de Daniel Ionaşcu    |    26 Oct 2011   •   10:19
E.ON: "Statul trebuie să vândă 51% din Hidroelectrica dacă vrea să construiască hidrocentrale noi"
Niciun investitor nu va dori sa cumpere actiuni pe bursa la Hidroelectrica, oricare va dori 51% pentru a detine controlul, a declarat Frank Hajdinjak, directorul executiv al E.ON Romania la un forum energetic.

El a mai spus ca din listarea pe bursa a producatorului de electricitate statul roman nu va putea construi nicio hidrocentrala, deoarece nu va putea face rost de banii necesari pentru investitii.

"Sunt motive bune pentru care se face oferta publica initiala, dar nu cred ca se va construi vreo hidrocentrala cu banii obtinuti din listari", a declarat el.

Intrebat daca grupul german E.ON este interesat de actiuni la Hidroelectrica, cea mai valoroasa companie a statului, Hajdinjak a spus ca "E.ON nu va investi in pachete minoritare si nu cred ca alti investitori strategici vor dori". El a completat ca o oferta publica intiala de 10% din actiuni, asa cum planifica ministerul Economiei, va ajuta la cresterea transparentei.
"Analizam periodic orice oferta", a mai spus Hajdinjak. Totusi, el crede ca statul va dori sa tina compania sub controlul sau.

Romania vrea sa construiasca inca o hidrocentrala pe Dunare, impreuna cu Bulgaria, in zona Turnu Magurele-Nikopole. Costul acesteia este estimat la 8 miliarde de euro, adica 8% din produsul intern brut al tarii noastre. Spre comparatie, valoarea Hidroelectrica este de circa 3 miliarde de euro.

×