x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Economia nu va înregistra curând creşteri de 7%

Economia nu va înregistra curând creşteri de 7%

de Irina Crudu    |    16 Dec 2009   •   00:00

România are nevoie de o politică inteligentă de cheltuire a banilor publici pentru a ajunge la o sustenabilitate bugetară şi fiscală, însă chiar şi aşa, economia ţării nu va mai înregistra prea curând creşteri de 7%, a declarat Juan Zalduendo, economist-şef al Băncii Mondiale (BM).



"O cheltuire mai inteligentă a banilor publici va duce la o sustenabilitate fiscală şi bugetară. Asta nu înseamnă că vă veţi întoarce la o creştere economică de 7%", a declarat Zalduendo. Consolidarea fiscală este necesară în această perioadă pentru statele din Europa Centrală şi de Est, pe fondul unei creşteri economice reduse şi a unei presiuni pe finanţele publice, potrivit raportului lansat, la Bucureşti, de BM, cu privire la efectele crizei asupra Europei Centrale şi de Est. "Viitorul creşterii în regiunea Europa Centrală şi de Est va fi foarte complicat, pentru că înainte de criză creşterea s-a datorat unei lichidităţi globale foarte mari, care acum nu mai este posibilă", a precizat Zalduendo.

POLONIA, MAI PUŢIN LOVITĂ DE CRIZĂ DECĂT ROMÂNIA

Deoarece băncile din ţările baltice, din Polonia şi Cehia au acordat mai puţine împrumuturi în valută, iar ritmul de dezinflaţie a fost mai scăzut, au resimţit mai puţin criza faţă de România. "În Polonia şi Cehia au fost mai puţine împrumuturi în valută decât în România şi ţările baltice. De asemenea, ritmul de dezinflaţie a fost mai bun. În unele ţări, tranziţia a progresat mai mult, politica economică a fost mai bună şi au fost lovite mai puţin de lipsa de lichiditate", a explicat Juan Zalduendo. Acesta a precizat că Polonia urmează să raporteze în acest an o creştere economică de 1%, pe când România va avea o creştere negativă de aproximativ 7%.

BUGETUL PE 2010
Din punct de vedere tehnic, bugetul pentru anul viitor ar putea fi finalizat şi trimis în Parlament până la Crăciun, în condiţiile în care până atunci noul Guvern va fi deja instalat, a declarat Gheorghe Pogea, ministrul interimar al Finanţelor.

"Paşii pe care îi urmăm sunt pozitivi. Se evaluează încheierea exerciţiului financiar din 2009. Avem o mare probabilitate de a ne încadra în ţinta de deficit", a declarat Pogea după întâlnirea cu reprezentanţii FMI şi ai Comisiei Europene. Acesta a mai adăugat faptul că pentru luna decembrie sunt asigurate toate sursele financiare. "Facem eforturi cu secretarul de stat pentru a asigura finanţarea pentru ianuarie, februarie şi martie. Avem în vedere inclusiv tranşele de la FMI", a adăugat Pogea. În cadrul discuţiei cu FMI şi CE, s-a discutat despre posibilităţile de a găsi o soluţie în ceea ce priveşte veniturile şi cheltuielile din 2010, astfel încât să fie atinsă ţinta de deficit de 5,9% din PIB. (Irina Crudu)

×
Subiecte în articol: economic