x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Economia românească este dependentă de multinaţionale

Economia românească este dependentă de multinaţionale

de Diana Scarlat    |    18 Noi 2011   •   14:57
Economia românească este dependentă de multinaţionale

Podiumul Top 100 s-a pastrat identic cu cel din editia precedenta: OMV Petrom locul 1, Automobile Dacia locul 2; Rompetrol Rafinare locul 3. Primele 15 locuri ale Topului 100 sunt ocupate de multinationale si doar doua societati cu capital majoritar romanesc se regasesc in primele 20 de locuri, respectiv Romgaz (locul 16) si Hidroelectrica (locul 19). "Acest clasament arata ca economia romaneasca este dependenta de companiile straine', comenteaza a reprezentantii Finmedia.

In cadrul evenimentului a avut loc o masa rotunda cu tema "Strategiile de ajustare a companiilor romanesti in vreme de criza', moderata de analistul economic Aurelian Dochia.

Dinu Bumbacea, Partner Management Consulting, KPMG Romania, si Bogdan Belciu, Partener, Servicii de Consultanta pentru Management, PWC Romania, au subliniat faptul ca firmele romanesti au nevoie de o legislatie stabila si predictibila, precum si de un acces mai facil la finantare. Aurelian Dochia a evidentiat ca marile companii din tara noastra au "rezerve ridicate de productivitate'. "Numarul companiilor profitabile din Top 100 s-a mentinut la 66, in vreme ce rata stabilitatii topului a crescut la 88%, de la 82% in 2009, ceea ce arata ca, in general, marii jucatori de pe piata romaneasca au ramas aceiasI', arata reprezentantii Finmedia.

Veniturile totale realizate in anul 2010 de companiile prezente in Top 100 au insumat 53,25 miliarde euro, in crestere cu 15% fata de anul 2009, cand aceasta valoare a fost de 46,27 miliarde euro. In schimb, profitul total al celor 100 de companii a scazut per ansamblu cu 12%, ceea ce a atras si diminuarea ratei profitabilitatii generale a acestora (la 2,44%, de la 3,20% in 2009).

×