x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Economia ungara se reorienteaza

Economia ungara se reorienteaza

08 Iul 2004   •   00:00

Ungaria, mult timp favorita a multinationalelor, atrage acum cu mai putina usurinta investitii straine, din cauza schimbarilor naturii economiei sale.

MARINA CONSTANTINOIU

In luna iunie, grupul american Altria (fost Philip Morris) si-a inchis fabrica de tigari din Eger, relateaza, spre exemplificare, AFP. Nu fara a adauga ca grupul norvegian Norsk Hydro si-a delocalizat una dintre unitati (cea de subansamble pentru automobile, din Leeds, Marea Britanie) la Gyor, in vestul Ungariei.

LA RASCRUCE. Aceasta miscare de du-te-vino arata ca economia ungara este in-tr-un punct de cotitura, apreciaza analistii. Dupa ce a atras investitiile multinationalelor prin salariile scazute platite in industrie, Ungaria ofera acum o mana de lucru mai bine pregatita si tot la un pret interesant, chiar daca este ceva mai scumpa. "Ungaria este la confluenta dintre doua epoci", apreciaza Orsolya Nyeste, analist la Budapesta al bancii austriece Erste Bank. "Grupurile care sunt implantate in Ungaria pentru a beneficia de o mana de lucru ieftina s-au mutat in Romania sau in China sau sunt pe cale de a o face", adauga aceasta.

INVESTITII IN SCADERE. Desi figura pe primele locuri printre tarile postcomuniste destinatare ale investitiilor straine in anii 1990, Ungaria se afla acum in urma Poloniei si a Republicii Cehe care, ca si ea, au intrat oficial in UE in luna mai a acestui an.

Dupa ce a primit 3,9 miliarde euro investitii straine in 2001, Ungaria nu a obtinut decat 2,5 miliarde in 2003, potrivit unui raport al OCDE, publicat recent.

Un numar de 45 dintre cele 50 de mari companii multinationale din intreaga lume sunt implantate aici, reprezentand o treime din PIB. Guvernul acorda majoritatii acestor companii deduceri fiscale, daca acestea au investit cel putin 13 milioane de euro si daca au cel putin 100 de angajati.
×
Subiecte în articol: economic