x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie ECONOMIC-BUSINESS/Stirile zilei

ECONOMIC-BUSINESS/Stirile zilei

16 Mar 2005   •   00:00

17 MARTIE 2005

Solicitare - Buget mai mare la Agricultura

Ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, a cerut Guvernului ca, la rectificarea bugetara, sa aloce pentru ministerul pe care il conduce fonduri de 920 de milioane de euro, in crestere cu 37% fata de nivelul prevazut pentru acest an. "In prezent lucram cu un buget creat de fostul guvern, care este de aproximativ 670 de milioane de euro si care este insuficient pentru rezolvarea lucrurilor pe care ni le-am propus, dar speram ca din toamna ne va fi alocata suma de 920 de milioane de euro", a declarat Flutur.

Cod Fiscal - Impozite majorate pentru actionari

Noul Cod Fiscal, care va fi discutat astazi in guvern, propune ca impozitarea castigurilor pe piata de capital sa creasca de la 1% la 10%, iar de la anul acest procent ar putea fi majorat la 16%, a declarat Varujan Vosganian (foto), presedintele Comisiei de buget, finante, banci din Senat. "Am incercat sa gasim solutiile care sa afecteze cat mai putine categorii de contribuabili. De aceea am optat pentru cresterea impozitului pe castigurile pe piata de capital si pe dobanzi", a precizat Vosganian. (Daniela Ivan)

Fuziune - RAFO renunta la Carom

Reorganizarea rafinariei RAFO Onesti va continua fara fuziunea cu producatorul de cauciuc Carom, operatiune care a intampinat opozitia mai multor institutii, printre care si Ministerul Finantelor Publice, a declarat directorul general al RAFO, Paul Ivascu. El a precizat ca cele doua firme au facut demersurile pentru a realiza fuziunea, insa o serie de institutii nu au eliberat documentatiile necesare motivand ca exista mai multe procese si actiuni pe rol referitoare la acest aspect. Astfel, fuziunea cu Carom nu poate fi realizata din punct de vedere tehnic.

Distrigaz - Parteneriat BERD - Gaz de France

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) va prelua actiuni ale unei companii special infiintate de compania franceza Gaz de France International pentru administrarea pachetului majoritar de actiuni pe care aceasta il detin de la Distrigaz Sud. Desi indirect, BERD este implicata astfel in structura actionariatului Distrigaz Sud. In octombrie 2004, Gaz de France s-a angajat sa plateasca 128 de milioane de euro pentru achizitia unui pachet de 30% din actiunile societatii si sa investeasca 83 de milioane de euro intr-o majorare de capital pentru a ajunge la 51%.

Expozitie - Targ de dinti la Romexpo

La Romexpo s-a deschis cea de-a XIV-a editie a expozitiei internationale pentru echipamente, instrumentar, accesorii, materiale si produse chimico-farmaceutice de uz stomatologic DENTA. Manifestarea va fi deschisa in perioada 16-19 martie 2005, cand se vor intalni producatori si comercianti de materiale, aparatura si instrumentar de specialitate. Pe o suprafata de 6.000 mp va fi prezent un numar de aproape 150 de expozanti, din care 98 din tara noastra si 47 din strainatate. La aceasta editie sunt reprezentate zece tari, respectiv Belgia, Elvetia, Germania, Israel, Republica Moldova, Polonia, Romania, Ungaria si USA. (Daniela Ivan)

Efectul Vodafone - Rating mai bun pentru Connex

Agentia de evaluare financiara Standard & Poor’s a reafirmat ratingurile acordate operatorului de telefonie mobila Vodafone, dupa anuntul privind preluarea controlului asupra companiilor MobiFon si Oskar Mobil. Compania britanica a anuntat marti ca va cumpara de la grupul canadian Telesystem International Wireless Inc (TIW) un pachet de 79% din actiunile MobiFon si toate actiunile Oskar Mobil din Cehia, in schimbul a 3,5 miliarde de dolari. In plus, Vodafone va prelua o datorie neta de aproape 900 milioane de dolari. In ceea ce priveste ratingurile acordate MobiFon si TIW, Standard & Poor’s a anuntat ca acestea sunt in curs de revizuire, cu perspective pozitive.

Acord - RDS interconectat cu Astral

Abonatii Astral Telecom si RDS pot vorbi intre ei. Cei doi operatori au semnat recent acordul de interconectare pentru realizarea traficului de voce, potrivit unui comunicat al Astral Telecom. Directorul general al RCS & RDS, Alexandru Oprea, a afirmat ca interconectarea celor doua retele reprezinta "un pas inainte pentru piata autohtona de telefonie". Astral Telecom si RCS & RDS sunt primii doi jucatori pe piata televiziunii prin cablu.
×
Subiecte în articol: economic