x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie ECONOMIC - Stirile zilei 1 mai 2004

ECONOMIC - Stirile zilei 1 mai 2004

01 Mai 2004   •   00:00

Obligatiuni si pe Rasdaq

Bursa Electronica Rasdaq (BER) a fost autorizata sa gazduiasca tranzactionarea cu obligatiuni municipale si corporatiste incepand din luna mai. In prezent, obligatiunile emise de 15 municipii si cele emise de o companie sunt cotate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), valoarea tranzactiilor desfasurate anul acesta depasind echivalentul a 14,5 milioane de euro. Tot la BVB este asteptata si cotarea obigatiunilor BRD, deja emise, si cele ale Raiffeisen Bank. Oficialii BER cred ca un numar important de emitenti va apela la acest tip de finantare. (Adrian N. Ionescu)

Uite centrala, nu-i centrala!

„Cetatenii sunt liberi sa isi aleaga orice sistem de incalzire doresc, cu conditia sa respecte drepturile celorlalti locatari, daca locuiesc intr-o cladire cu mai multe apartamente", a precizat ministrul delegat pentru Administratia Publica, Gabriel Oprea. Oprea a reiterat principiul strategiei guvernamentale in domeniu, conform caruia autoritatile locale pot decide ce fel de sisteme de incalzire se folosesc in orasele lor, in virtutea autonomiei locale. Guvernul nu a mai analizat joi actele normative in cauza. (Adrian N. Ionescu)

Sef nou la Finante

Consilierul ministrului Administratiei si Internelor, Dragos Andrei, a fost numit la 15 aprilie in functia de secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice (MFP) si va coordona activitatile privind managementul fondurilor primite de la Uniunea Europeana. Potrivit unui comunicat al MFP, Andrei va avea in subordine Autoritatea de Management pentru Cadrul de Sprijin Comunitar (AMCSC) si Autoritatea de Management pentru Fondul de Coeziune (AMFC), institutii care se ocupa cu coordonarea programului Phare, respectiv a programului ISPA. (Lucica Iuga)

Firmele au luat mai multe credite

Populatia revine la ghiseele bancare pentru a solicita imprumuturi, dar finantarea persoanelor fizice ramane la un nivel inferior ritmului de crestere consemnat anul trecut, bancile orientandu-se spre sectorul corporatist, care a reusit in martie sa impulsioneze puternic activitatea de creditare. La sfarsitul lunii martie, soldul creditelor acordate firmelor si populatiei a atins 327.153 de miliarde de lei, cu 4,1% (3,58% in termeni reali) peste nivelul din luna precedenta. Imprumuturile angajate de populatie totalizau 80.865 de miliarde de lei, ceea ce reprezinta o majorare cu numai 2,5% (2% in termeni reali). (Aurelian Tudorache)

CSA interzice activitatea Croma

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a dispus interzicerea temporara a activitatii la Compania Romana de Asigurari CROMA. Sanctiunea a fost aplicata din cauza ca societatea nu a indeplinit masurile prevazute in planul de redresare solicitat de CSA in 2003 si situatia sa financiara nu s-a imbunatatit. La 31 ianuarie 2004, coeficientul de lichiditate al CROMA era de 0,21 (sub limita minima admisa), iar gradul de acoperire a rezervelor cu activele admise era, la finele anului trecut, de 61,4%. CSA a primit sesizari de la asigurati si pagubiti in suma totala de aroximativ 835 de milioane de lei si 10.750 de euro. (Irina Dobre)
×
Subiecte în articol: economic