x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie ECONOMIC - Stirile zilei 8 mai 2004

ECONOMIC - Stirile zilei 8 mai 2004

08 Mai 2004   •   00:00

Piratii marilor au atacat mai putine nave

Numarul atacurilor indreptate impotriva navelor comerciale care traverseaza marile si oceanele lumii a scazut pe plan global, in primul trimestru al anului, desi aceste incidente s-au inmultit in apele din sud-estul Asiei. Biroul Maritim International (BMI) a anuntat ca numarul atacurilor care au vizat vasele comerciale s-a diminuat, fata de primul trimestru al anului trecut, de la 103 la 79. Anul trecut, piratii au atacat 445 de nave, cu 20% mai mult decat in 2002, cifra fiind a doua ca marime in statisticile anuale ale BMI, care a inceput aceste monitorizari in 1991.

Deficitul bugetar a depasit limita impusa de UE

Deficitul bugetar al Greciei a depasit anul trecut limita de 3% din Produsul Intern Brut (PIB), conform datelor furnizate de biroul de statistica al Uniunii Europene. Valoarea deficitului a fost revizuita la 3,2% din PIB, fata de 1,7% din PIB, nivelul anuntat initial. Potrivit estimarilor Comisiei Europene, Grecia si alte cinci tari din zona euro vor depasi, in acest an, limita deficitului bugetar impusa prin Pactul de Stabilitate si Dezvoltare. Mai multi analisti au apreciat ca o astfel de situatie ar putea determina Comisia Europeana sa ia masuri disciplinare impotriva Greciei.

Grupul francez Total vrea Sibneft

Grupul petrolier Total a declarat ca este interesat sa cumpere un pachet de actiuni la compania rusa Sibneft, dupa ce va fi finalizata procedura de anulare a fuziunii Total si concurentul local Iukos. Anuntul coincide cu prezentarea raportului financiar aferent primului trimestru al anului al grupului Total. Profitul net al companiei s-a diminuat cu 8%, fata de perioada similara din 2003, cifrandu-se la 1,96 miliarde de euro (2,37 miliarde de dolari). Declinul reflecta impactul negativ al aprecierii monedei euro fata de dolar, care a neutralizat cresterea solida a productiei.
×
Subiecte în articol: economic