x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Economisim dând pensii mai mari

Economisim dând pensii mai mari

14 Aug 2009   •   00:00
Economisim dând pensii mai mari
Sursa foto: Dragoş Stoica/Jurnalul Naţional

În timp ce Fondul Monetar Internaţional (FMI) ne cere să facem economii de un miliard de euro până la finele anului, Guvernul îi dă înainte cu creşterea pensiilor cu 2% de la 1 octombrie.



Majorarea presupune un efort bugetar de 200 de milioane de lei. Pe tot anul, însă, bugetul de pensii are nevoie de o suplimentare cu 5,4 miliarde de lei de la bugetul statului, adică 1,2 miliarde de euro, deşi în acest an contribuţiile sociale au fost mărite cu 3,3 puncte procentuale.  

Asta în condiţiile în care Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI în România, spunea zilele trecute că vrea ca sistemul de pensii să fie reformat astfel încât să se susţină din banii colectaţi în viitor, fără transferuri de la buget. "Nu vrem lucruri separat faţă de ceea ce am convenit în luna martie, adică sistemul de pensii să poată fi sustenabil pe termen mediu şi lung", a spus Franks. Parlamentarii, militarii, diplomaţii, magistraţii şi poliţiştii. În total, aproximativ un sfert de milion de oameni primesc pensii speciale, mai mari. Punctul de pensie va ajunge la 732,8 lei la 1 octombrie 2009.

La sfârşitul lunii iunie existau în România 5,513 milioane de pensionari, din care 800.000 aveau pensii de agricultură. În România lucrează 3,5 milioane de salariaţi în domeniul privat, 1,4 milioane la stat.

×
Subiecte în articol: economic FMI pensi